Laatste nieuws

De week al weer door de midden

  • 10-5-2017

Zaagmans heeft zijn werk voor deze week er al weer opzitten. De week is inmiddels al weer door de midden en dat betekent dat we weer snel richting inkorving gaan.

Voor ons betekent dit dat de eerste midfondvlucht op het programma staat. Als het goed is gaan we naar Quievrain altijd een mooi station met voor onze duiven een slordige 339 kilometer te vliegen naar het thuisadres.

We moeten overigens nog maar afwachten of er zaterdag gelost kan worden. Lang hoeft het niet droog te worden maar het kon zo maar eens regen over de hele vlieglijn worden. De zuidwesten wind zal een mogelijke beslissing om te lossen ietsje eenvoudiger maken maar toch.

Zuid westen wind hebben we dit jaar nog niet gehad. Is ook niet de meeste mooie wind en al helemaal niet de eerlijkste wind. Niets mooier dan een rustige kopwind vanuit het noorden. Gelukkig hebben we het niet voor het zeggen. Wel is de ervaring dat wanneer als je vroeg wilt zitten met een stevige staartwind de duiven extra goed moeten zijn want anders zijn ze qua oriëntatie zo een paar straten te ver met als gevolg geen kopprijs. Wat dat betreft heeft AS het altijd wel heel goed gezien.

De temperatuur gaat fors omhoog en dat zal heel veel hokken goed doen. Kou is voor een sportman nooit goed en zo geldt het ook voor onze duiven. Uiteraard kunnen ze er prima over, geen centje pijn zelfs maar het heeft altijd invloed op de prestaties van de atleten. Doordat het voor iedereen gelijk is hebben we het er bijna nooit over en merken we de verschillen ook niet zo zeer. Bijverwarmen is een mooie optie en zal zeker prestatie verhogend kunnen werken maar van bijverwarmen zijn we geen liefhebber. Liever zo lang mogelijk de hokken zo veel mogelijk open.

Vandaag overigens nummer 5 met vleugelproblemen. Is hier, maar ook op vele andere hokken, tegenwoordig een terugkerend probleem waarbij voor ons altijd één ding opvalt. Het zijn immer uitsluitend jaarling doffers hier. Een verklaring zou kunnen zijn dat de doffers hier drie keer zo hard trainen dan de duivinnen. Ik schreef het al een paar keer eerder het is soms net of er een compleet peloton havikken achter onze doffers aanzit zo hard wordt er getraind. En ik moet zeggen ik zie dat bijna nergens zo als bij ons. De afgelopen weken al weer meerdere duiven kunnen zien trainen als ik onderweg ben voor Duivendirect.nl en dan valt mij telkens op dat de koppels duiven wel goed vliegen en maar zelden echt trainen. Althans dat is zo als wij er tegenaan kijken. Voor de goede orde........er valt geen enkele waarde aan te hechten hoor. Een weekje minder trainen geeft vaak veel betere vluchtresultaten dan een week keihard trainen. We zijn er dan ook niet echt blij mee dat onze doffers zo te keer gaan.

Twee dagen terug een 7-tal jonge duiven op stap. 's Avonds nog ééntje binnengelaten, andere dag nog ééntje binnengelaten en nog ééntje opgehaald uit Bakkeveen. Per saldo vier stuks minder. Allemaal roofvogelleed.

Ook het behoorlijk goede en vele vliegen van onze jonge duiven wordt veroorzaakt door de roofvogel. We zijn daar absoluut niet blij mee, ze vliegen ons al vele malen te veel en hadden liever gezien dat ze nog een week of vier tot vijf rustig aan doen. Ook hier weer de ervaring dat wanneer je ze wat later in het ritme krijgt de prestaties zeker niet minder zijn dan wanneer je ze in mei al op de "rit" hebt. Helaas we kunnen ze niet aan een touwtje houden en zullen het er mee moeten doen.

Terug