Laatste nieuws

Veel veren en al weer mooie kwekers

  • 21-10-2016

Het gaat toch eigenljk ook wel weer snel allemaal. Natuurlijk zijn de vliegduiven nog niet klaar met de rui, zeker niet. Nog elke dag bulten veren en veel pennen maar als we vervolgens de kwekers en de taartjongen aanschouwen dan mogen we toch zeggen dat die al weer voor het leeuwendeel in hun nieuwe jasje zitten

Hier wordt nog steeds geselecteerd. Niet elke dag maar beetje bij beetje komen we tot de gewenste eindselectie. Daarnaast zitten er ook nog een 25-tal zomerjongen te wachten voor de fotograaf en de verkoop op GPS ergens halverwege november dit jaar.

Dat zullen jongen zijn uit onze kwekers waarbij een viertal uit Mr. Branco, maar ook kleinkinderen van de Euro, de Jackpot, de Rossi en de Nieuwe Olympiade van Hans & Evert Jan Eijerkamp. Ook enkele Henk Scheffel duiven en Comb. Kroesen duiven zullen in deze verkoop zitten. Deze jongen zijn allen gereed om volgend jaar januari/februari mee te gaan koppelen.

Zelf natuurlijk ook altijd op zoek naar betere. Stilstand is achteruitgang zegt men wel eens. Het is een oude gekende uitspraak die niet helemaal opgaat maar natuurlijk wel een kern van waarheid in zich heeft. Maar een jaartje niet inveteren zal niet per defenitie betekenen het volgende jaar achteruit op de uitslag. Gelukkig niet zullen we maar zeggen!

Krijg nogal eens een mailtje met de vraag hoe wij in de wintermaanden voeren. Dat is vrij simpel tegenwoordig. De meeste goede voerleveranciers hebben hun mengelingen inmiddels conform de wetenschap aan kunnen passen aan hetgeen ze juist nu nodig hebben. Velen noemen het ruivoer en dat gebruiken wij dus ook. Daarnaast schoon water, grit, roodsteen, piksteen, mineralen en een greepje snoep en onkruidzaad. Daar moeten ze het mee doen. Geen karnemelk, geen thee, geen sedochol niets van dat. Wel natuurlijk het wekelijkse bad, maar dat is een kwestie van het hele jaar rond hier en eigenlijk zou een keertje extra niet verkeerd zijn. Echter ook dat gebeurd hier niet (nooit).

En als u niet aan het ruivoer wil, een standaard mengeling gaan ze ook echt niet slecht van worden. Als ze gezond zijn zullen ze ook dan normaal door de rui komen.

De foto bij dit stukje tekst betreft een plaatje van 24 april van dit jaar. De jonge duiven vliegen op dat moment nog steeds van het hok op het dak en van het dak op de tuin enzovoort. Van trainen hebben ze dan nog niet gehoord. Maar........wel een 1e, 2e, 10e NPO gespeeld dit jaar. Kortom haastige spoed is zelden goed! Iets om eens goed over na te denken, degene die juist niet kampioen zullen worden met de jonge duiven kunnen we bijna altijd in mei al wel aanwijzen. Het zijn veelal de hokken waar de duiven al meer dan een uur wegtrekken of soms zelfs al wel langer. We zien het niet graag in mei!

Bovenstaande stukje tekst stond er nog geen nacht op of ik had al een mooie reactie. Onze clubmaat Meindert  de Jong had het tegenbewijs in handen. Zijn jongen trokken in mei al wel een uur en deden dat in augustus nog. En laat Meindert nu niet een knalseizoen met de jonge duiven gehad hebben. Met een 2e hokkampioen onaangewezen in de afdeling mag je toch spreken van een geslaagd seizoen. En ook nog eens 5 duiven bij de eerste 30 op de laatste NPO vlucht Morlincourt, niet misselijk dus!

Echter neem van mij aan dat het meer uitzondering dan regel is hetgeen Meindert heeft weten klaar te spelen. Bij velen is het net andersom, althans als ze de waarheid hebben gesproken door aan te geven dat de duiven in april / mei al meer dan een uur en soms wel drie uren wegtrekken.

Terug