Laatste nieuws

Het verhaal van de 1e NPO Tongeren, Antje…….

  • 15-8-2016

Duivensport, je krijgt er geen hoogte van! Zo ook hebben wij afgelopen zaterdag weer mogen beleven. Met de nodige verwachting 55  jonge duiven ingekorfd voor de eerste NPO vlucht vanaf Tongeren. Een kleine afstand weliswaar maar goed de omstandigheden in de voorafgaande weken maken dat we nog niet verder met ons jonge volkje op pad zijn.

Zaterdagmorgen eerst maar weer afwachten of er überhaupt gelost kan worden en hoe de wind waait. Immers de wind maakt de uitslag en zeker met jonge duiven. Alles pakte gunstig uit zo werd door ons geoordeeld. Een lossing om 10.30 uur met een zuidwesten tot westen wind bij prima zicht en droog weer.

En dan hebben we tegenwoordig ons meldsysteem van de Blauw Band uit Balk. Een perfect medium om in een vroegtijdig stadium te volgen hoe en waar de eerste duiven vallen. Betekent ook dat er volop gerekend kan worden. Zo ook bij ons en we hadden vastgesteld dat we toch niet later dan 13.15 uur moesten klokken. De lucht werd stevig afgetuurd door ons drieën en toch mistten we de aankomsten ook nog. Althans we zagen ze niet van verre komen, dit ondanks de enorme vergezichten die we hebben. Plots draaien er twee duiven en is het Dolf die ze als eerste in beeld heeft. Er worden een paar rondjes gedraaid waarna de één op de verkeerde spoetnik valt (zonder aankomst antenne) en de andere via het dak op het andere hok wel de juiste spoetnik pakt en zorgt om 13.15 uur voor de bevrijdende piep van het elektronisch constateersysteem.

Wetende dat het tot dan toe de snelste duiven zouden zijn toch maar gelijk gemeld via de Blauw Band meld app. En ja hoor daar staan de twee duivinnetjes één en twee op de meldlijst. Het is een bijzonder maar toch wel heel mooi gezicht om dat op het beeldscherm te zien dat kan ik u verzekeren.

Maar dan het verhaal van de duif die uiteindelijk als winnares over de meet ging. Onze NL16-1040660 inmiddels omgedoopt tot “Antje”. Een prachtig geblokt en prima gebouwd en gespierd donker kras vrouwtje gekweekt uit een paar superduiven. Langs vaderskant uit een rechtstreekse van Hans & Evert Jan Eijerkamp. We kochten twee jaar terug een jong via hun veilingsite, niet zo maar een jong en ook nog niet eens vanwege de afstamming (ook al is die afstamming perfekt) maar wel vanwege de kleur. Het is een rode namelijk en ik wilde er wel zo’n kleur op het kweekhok hebben. Langs moederskant komt de winnares uit een dochter van onze topdoffer Mr. Branco x dochter Branco Junior via Jan Lotterman. Deze laatste hadden we d.m.v. samen kweek met Jan Timmermans op onze hokken.

Maar nu komt het, de voorgeschiedenis is ook de moeite waard! Antje werd op 22 juli ingekorfd voor Tilburg. Dit werd voor onze duiven een vervelende vlucht met de nodige achterblijvers op de zaterdag. Op Zondag gelukkig nog het merendeel alsnog thuisgekomen. Op diezelfde zondag hadden we ook nog de uitgestelde dagfond vlucht vanuit Issoudun.

Tegen de avond word ik gebeld door Jan Timmermans, of ik zijn klok wil meenemen naar het clubgebouw die avond. Maken we een deal zegt Jan, ik breng jou een jonge duif die bij mij is binnengelopen en dan neem jij mijn klok mee. Prima deal doen we zo spraken we af. Dus zo gezegd zo gedaan. U raadt het al, die bewuste duif die een kilometer verderop was binnengelopen bij Jan & Symen Timmermans is nu dus de winnaar van een heuse NPO vlucht! Antje heeft na zondag de 24e juli precies één week in de volière gezeten om bij te komen en is nadien weer ingezet met een prijs in de middenmoot vanaf Weert en nu dus een 1e NPO Tongeren tegen 12.659 duiven.

Tot slot, alle winnaars bij ons krijgen een naam. Dit geldt natuurlijk ook voor de NL16-1040660. Het is Antje geworden en dat is niet zo maar. Een bijzonder goede kennis van mij, de schoonmoeder van mijn zuster, werd op zaterdag de 13e namelijk 100 jaar! Haar voornaam…………..Antje! De keus was niet zo moeilijk.

Tot zover het verhaal van onze “Antje”.

Terug