Laatste nieuws

Het zijn geen gemakkelijke weken

  • 27-7-2016

Het gaat ons duivenvolkje en vooral onze gevleugelde vrienden allemaal niet voor de wind momenteel. Moeizame ja soms zelfs pittige vluchten zorgen voor omstandigheden die we als postduivenliefhebbers liever niet hebben.

Het is tot nog toe de junioren lichting 2016 nog niet gegund geweest zo lijkt het wel. Het aantal verliezen met de jonge duiven lijkt te groot te zijn op dit moment. Naar oorzaken zijn we druk zoekende maar de vinger er achter krijgen wil maar moeilijk lukken.

Een aantal factoren zullen we ongetwijfeld zelf in de hand hebben maar de grootste boosdoener lijkt toch het weer dat maar niet wil herstellen van een bijzonder ernstige ziekte. Het weer is ziek beste mensen en niet zo'n beetje ook. Steek de neus zelf eens in de natuur en u merkt het aan diverse omstandigheden. Niet dat ze allemaal nieuw zijn maar ze lijken dit jaar gewoon op hetzelfde moment allemaal bij elkaar te komen waardoor het voor onze duiven wel heel erg moeilijk wordt om thuis te geraken.

Ja en dan het gedoe rondom de lossingen. De één is het er mee eens, de ander staat op de achterste poten, nog een ander spreekt schande.......... het moeilijke is dat het zich op dit moment allemaal zo moeilijk laat voorspellen. Zelf weten we niet zo goed wat we er van moeten vinden. Aan één ding lijken we maar steeds voorbij te gaan en dat is gewoon eens een paar weken overslaan. En dan niet gaan roepen van gewoon niet inkorven, nee van hogerhand opleggen om een week of twee weken adempauze in te lassen. Nee dat staat nog steeds niet in ons woordenboek helaas.

Voor duiven en liefhebber is het gewoon bloed, zweet en tranen momenteel. Er moet hard gewerkt worden, goed nagedacht worden over hoe we de kolonie het beste kunnen helpen op dit moment. Dat is lastig zeker als je speelt voor de kampioenschappen.

En dan die eeuwige discussie om eens naar de hokken te kijken die de duiven wel allemaal tijdig thuis kregen. Wat een ongelooflijke flauwekul, het is niet van nu namelijk maar was 25 jaar geleden toen we nog ECHTE rampvluchten hadden al niet anders. Kan mij twee van dat soort vluchten nog bijzonder goed herinneren. Dourdan van jaren geleden stond twee maal op het programma. De eerste Dourdan een misser van jewelste meer dan de helft weg (oude duiven). We hadden zelf een 12-tal mee en zagen er maar 3 terug ook nog eens twee uren achter de eerste aan. Vier weken later wederom Dourdan en dat was al zo'n misser van jewelste, concours kon na twee dagen net gesloten worden. Dit keer hadden we er 10 stuks mee (uiteraard andere dan de eerste keer) en wederom werd het een klotenvlucht. Bij ons 's avonds rond de klok van 22.00 uur het kleppie dicht oftewel 10 thuis van de 10 en dan te bedenken dat er in de hele club slechts 14 duiven waren. Ja en dan roepen we moeten kijken naar degene die ze allemaal thuis hebben. Nee dus, vooral niet doen want je wordt er niets wijzer van namelijk, we hadden helemaal niets verandert qua opleiding, begeleiding en voeding ten opzichte van de eerste rampvlucht.

Wees zeker van de gezondheid van uw duiven, laat dit desnoods zeer regelmatig controleren, wees zeker van een goede opleiding, wees zeker van uw kwaliteit, wees zeker van uw verzorgingswijze en maak zo weinig mogelijk fouten. Duivensport is geen hogere wiskunde hoor! Maar moeiljk kan het soms wel zijn!

Waar we helaas wel steeds meer mee te maken krijgen zijn de "externe" factoren. De nieuwe techniek, de nieuwe materialen, de zonnepanelen, de mobieltjes, de stralingen enz. enz. Allemaal zaken waar we nog maar weinig grip op krijgen maar die ongetwijfeld mede bepalend zijn voor het verloop van onze vluchten. Alhoewel hier de gedachte toch wel leeft dat het met name de weersomstandigheden zijn die erg veel roet in het eten gooit.

Succes met de voorbereidingen voor de komende vlucht en speel uw duiven zuinig!

 

Terug