Laatste nieuws

Een nieuw jaar voor de boeg

  • 11-1-2016

Zo vlak voordat bij ons het kweekseizoen begint (voor ons komende vrijdag) stellen we ons zelf wel eens de vraag wat gaat het brengen en wat mogen we er van verwachten.

Of moeten we misschien ook wel de vraag stellen wat willen we bereiken dit jaar. Een professional stelt doelen, stippelt een plan uit en werkt naar bepaalde hoogtepunten in een competitie of wedstrijd toe. Een top amateursporter doet dit ook maar zal daarbij wellicht enkele mitsen en maren bedenken en tot slot hebben we nog de hobbyisten welke het prachtig vinden om met hun hobby bezig te zijn puur als vertier en tijdverdrijf.

Waar plaatsen we ons zelf. Lastige vraag eigenlijk. Zeker geen professional dat is volledig helder want een professional doet niet anders dan met zijn sport of activiteit bezig te zijn, in feite de hele dag dus. Professional zijn we op ons werk, althans zo hoort het te zijn. Zijn we hobbyist dan? Nou dat stadium lijken we zo langzamerhand ook wel voorbij te zijn want het geheel is zo langzamerhand uitgegroeid naar iets dat meer dan alleen hobby is.

Maar één ding is wel duidelijk, we doen het met plezier maar vooral ook vóór ons plezier! Het is eigenlijk stiekum ook wel onze belangrijkste doelstelling. Veel lol beleven aan onze hobby, genieten van de aankomsten en natuurlijk ook genieten van onze successen zo die er zijn. Maar ook genieten van het kweken van die ene goede duif die in zijn of haar carriere een stuk of 5 of meer eersten weet te vliegen. En ook genieten van de resultaten die anderen weten te behalen met duiven die van onze hokken afkomstig zijn.

Kortom we kunnen ons het beste plaatsen tussen de top amateur en de hobbyist en dat voelt eigenlijk wel goed. Niet ziek van een keer een slecht resultaat, niet ziek als er weer eens een duif uit de lucht gegrepen wordt door de klamper, niet ziek als het een paar weken achter elkaar niet zo loopt als het eigenlijk zou moeten.

De sport beoefenen als topsport zou best wel kunnen maar dan moeten en kunnen we voor andere zaken geen oog meer hebben. En dat voert nu eigenlijk net wat te ver.

Vandaar misschien ook nog steeds wel dat we beginnnen met de resultaten in de vereniging. Velen kijken, hoe oneerbiedig eigenlijk, daar al eens niet meer naar. Laten we echter even realistisch blijven. Indien er in de vereniging geen eerste prijzen gewonnen kunnen worden, zullen er in groter verband al helemaal geen eersten gespeeld worden! Kwestie van simpel houden dus.

Wel fanatiek, o ja zeker, wel gaan voor een goed resultaat. Maar niet ten koste van alles. Proberen een mooie balans te vinden en te houden tussen alle elementen die het zo broodnodig maken om te kunnen blijven genieten van onze hobby.

Hoe fanatiek zijn we dan wel. Nou dat is soms in het extreme en soms wellicht net wat te weinig. Kijk op het moment als het even niet meezit dan wordt er stevig aan de deur gerammeld hier. Dan wordt er "gewerkt" om binnen enkele weken te zorgen voor wel aansprekende resultaten. Op de één of andere manier komt er dan iets in ons bovendrijven daar waar anderen vaak de handdoek in de ring gooien. Om echter het onderste uit de kan te halen dient het fanatisme er wel te zijn in alle facetten van onze hobby gedurende het hele jaar. Daar willen we nog wel eens een steekje laten vallen zo is de ervaring.

Maar natuurlijk worden de hokken aangepast als we denken dat het beter is, natuurlijk halen we met regelmaat duiven bij waarvan we hopen dat we er beter van worden, natuurlijk willen we het allerbeste voer, de beste medische begeleiding, de beste.......vul maar in.

Doelstellingen voor dit jaar? We hebben het er nog niet over gehad! Stiekum zullen we alle drie wel onze eigen "wensen" hebben ten aanzien van de resultaten maar we hebben het er niet over. In het verleden heb ik wel eens geprobeerd om er iets van weg te schrijven in de zin van zoveel eersten, het generaal kampioenschap, een mooie TT notering, maar.........lekker fijn houden is wel zo handig.

Een bijzonder jaar is het trouwens zeker voor ons. Dolf en Henk spelen dit jaar namelijk maar liefst voor het 30e jaar samen met de duiven. Dertig jaren Comb. Van der Stouwe-Douna, dertig jaren gezamenlijk onze fijne hobby beoefenen. Heel veel hoogtepunten beleefd, ook wel dieptepunten maar gelukkig zeer beperkt in aantal.

Kortom we gaan, nu samen met Henrie, er gewoon een leuk duivenjaar van maken. Ieder met zijn eigen bijdrage en zijn eigen inzet en dan komen er heus wel weer aansprekende resultaten.

 

Terug