Laatste nieuws

Goud van oud H. Douna en Zn., kampioenen hok wordt gesloopt

  • 31-8-2015

Een paar weken geleden werd ik er op geattendeerd dat ons oude hok aan de Van Zandenstraat 16, waarin al jaren geen duiven meer hebben gezeten, gesloopt gaat worden. Ik als de kippen met mijn camera er naar toe om toch nog een paar digitale plaatjes te kunnen schieten. Het resultaat hiervan ziet u bij dit artikel.

Het hok werd in 1973 gebouwd en bestaat uit een stalen frame. Volledig in elkaar gelast aan de Herenweg 60 te Donkerbroek ter plaatse van de oude Smederij waar wij destijds woonden. Toen het stalen geraamte gereed was is er een as met twee wielen onder gelast en zo is het hele handeltje naar ons nieuwe huis op 't West 10 gereden.

Aldaar is het verder afgebouwd met uiteraard veel houtwerk. Revolutinair was toen al een beetje de verluchting in de kap en het feit dat er verwarming in de hokken brandde welke functioneerde op een thermostaat. Hieronder een detail foto van de verluchting. Bemerk ook de golfplaten! Wat zijn er veel (ontzettend veel zelfs) liefhebbers geweest die dit gekopiëerd hebben.

Enkele jaren later, op 8 november 1975, is het hok vervolgens verplaatst naar ons nieuw gebouwde huis aan de Van Zandenstraat in het dorp waar het heden ten dage nog staat. Dat verplaatsen ging eigenlijk op dezelfde wijze dan destijds toen het geraamte werd vervoerd. Dus opnieuw een as met wielen er onder gelast, een mooie Same trekker er voor en het 8.13 meter lange hok werd vervoerd over de weg met de duiven er in! Trouwens nu wel vele honderden kilo's zwaarder door het hout en de dakplaten die er op gemonteerd waren. Kan mij nog zeer goed herinneren dat het maar net door de Wemerstraat vervoerd kon worden i.v.m. de daar aanwezige bomenrij.

Al die jaren is gevlogen onder de naam H. Douna en Zn. En o wat zijn er gigantisch veel en mooie successen geboekt op dat hok. De telling wijst uit dat er rond de 100 eersten op gespeeld zijn. Hierbij ook kettinguitslagen maar ook hele bijzondere uitslagen zoals 1 en 2 in groot verband vanaf Orleans (644 km) met slechts 2 (!) duiven mee. Of wat te denken van een loeizware Dourdan (rampvlucht, rond de 540 km) waarop we 12 doffers speelden. 's Avonds maar 15 duiven in de club maar bij ons wel om 21.30 uur het klepje dicht en alles thuis! Het zijn zo maar een paar vluchten die veel indruk op mij hebben gemaakt als beginnend melker. Ken er nog wel ééntje, de NL73-1678782 een schat van een doffertje waarmee ik altijd in "gevecht" was heel klein van stuk dat wel maar twee keer vanaf Corbeil binnen drie weken tijd (ruim 495 km) 10e in de afdeling K en alletwee keer (hoe is het mogelijk) in behoorlijk zwaar ONWEER tussen de flitsen en de buien door thuisgeraakt. KIPPENVEL zie hem nog vallen!

En dan............wat te denken van onze H72-916810 "de tien". Oei betere nooit weer gehad, won totaal 12 eersten en was vader van in ieder geval 6 duiven die ook meerdere eersten speelden. Pracht doffer, altijd iedere dag natte mest dat wel, maar vliegen als een grote! Zie hem nog zitten rechts onderin de broedbak. Een pure Janssen destijds afkomstig van Bieman de Haas uit Beneden Leeuwen, de man met een hok vol rechtstreekse van de mannekes uit Arendonk.

Een andere kanjer die van wanten wist, de NL76-1078783 "Henkie Zwiers" u raadt het mogelijk al, gekregen van Henk Zwiers de Citroën dealer uit Steenwijkerwold destijds. Goed voor vele kopprijzen en eersten en een prima vererver.

Er is op gevlogen tot en met 1986, het jaar waarin senior kwam te overlijden. Ik heb dat jaar daar alleen afgemaakt met de beide generale titels in de club als eindresultaat om vervolgens in 1987 te starten als Comb. Van der Stouwe-Douna. Al weer bijna 30 jaar geleden!

Zo kan ik nog tijden doorgaan. Het hok gaat gesloopt worden. Heb er zeer vele foto's van maar allemaal nog zwart wit en op papier. Dus vandaar nog een paar digitale gemaakt en bij dit stuk geplaatst. De zijkant is inmiddels van Trespa voorzien, dat is later aangebracht toen er al lang geen duiven meer in zaten. Achter de Trespa zit nog een raamkozijn.

Hieronder nog een foto van de verluchting aan de binnenkant van het hok, de afdelingen en het plafond zijn er inmiddels uitgesloopt door de huidige eigenaar. Bemerk de stalen contructie.

Terug