Laatste nieuws

Al weer een vlucht achter de rug

  • 9-8-2015

Gisteren onder prachtige omstandigheden een mooie jonge duivenvlucht mee mogen maken. Cadeau kregen de jonge heren en dames het niet bepaald. Wat nou exact de reden is geweest dat ze het moeilijker hadden dan voorgaande weken weten we niet maar het zal een samenhang van factoren zijn zeer waarschijnlijk.

Bij ons in de omgeving, en als er nu snel en vroeg of later geklokt werd, gisteravond nog te veel duiven onderweg. Maar liefst 34% procent wist gisteren niet tijdig zijn of haar hok te bereiken. Dit is een cijfer welke van toepassing is voor onze club althans.

Oorzaken? Te weinig ritme, niet kunnen drinken in de mand, grote sprong van 150 naar 245 kilometer, geen top gezondheid, geen kwaliteit, niet kunnen omgaan met kopwind noem maar op. Vrij zeker dat één of enkele van de opgenoemde items een veroorzaker is van het niet vlot naar huis geraken van de jonge duiven.

Gelukkig zijn er op zondagmorgen nog de nodige nagekomen.Bij ons zijn er nog zes stuks aan het aantal toegevoegd. Betekent tevens dat er nog elf onderweg zijn. Dat aantal is te groot natuurlijk ook al heb je wel 102 in de strijd gehad. En als het nu alleen maar die hele slechte waren dan was het zo gek nog niet. Helaas de ervaring leert dat ook hier altijd een paar zeer bruikbare bij zitten. (besten zal wel niet, kweken we maar één keer in de vijf jaar ongeveer).

Afgelopen week constateerden we een uitstekende training. Op zich verheugend totdat we er een paar verspeelden en op vrijdagavond hoorden dat ooggetuigen hadden gezien dat de roofvogels (twee!!) wel heel erg tekeer zijn gegaan in onze koppel. Dat verklaart weer veel. De training was niet uit enthousiasme of vrijwiligheid maar werd hun opgelegd door angst en stress. Dat is wel jammer natuurlijk en werkt absoluut niet bevorderend.

We zullen proberen om ze komende week weer bij de les te krijgen zodat we ze volgende week weer tip top kunnen inkorven.

Kreeg vorige week nog een mailtje van een voor mij onbekende liefhebber uit het midden des land die vroeg wat voor systeem wij hanteren bij de jonge duiven. Dit mede naar aanleiding van de mooie serie die onze duiven vorige week konden neerzetten. Wel grappig zo'n vraag en al helemaal op een moment dat er op internet plotseling allemaal berichtjes de wereld ingeslingerd worden die gaan over systemen met jonge duiven. Het maakt het nog mooier dat er zelfs enkele grootheden in onze duivensport ook iets over menen te moeten roepen. Overigens constateer ik daarbij een paar uitspraken waarvan ik denk oei daar kon de spreekwoordelijke spijker wel eens lelijk mis geslagen worden of zijn we allemaal wat kort van geheugen geworden en zien we alleen maar de lichtpuntjes en onthouden we alleen maar de hoogtepunten?

Maar goed bij ons is natuurlijk ook sprake van een systeem. Hoe kan het anders. Maar hier is in bijna 30 jaar duivensport slechts drie weken op de deur gespeeld laat dat duidelijk zijn en dat is al zeer vele jaren geleden. Oftewel de jonge duiven worden al zeer vele jaren vanaf het schap gespeeld. Zo ook nu. Het is best mogelijk dat we dit jaar wat anders gaan toepassen maar dat  laten we afhangen hoe de duiven komen. Als ze blijven komen zoals ze nu komen is het nog maar zeer de vraag of we op de deur gaan spelen. Een ander onderdeel van ons systeem is natuurlijk dat we ze verduisteren en ook bijlichten trouwens. Voor de rest één maal daags trainen, goed eten, een bad, medicatie als het nodig mocht zijn, de gebruikelijke bijproducten en veel rusten.

Laat u niet te veel wijs maken........

Terug