Laatste nieuws

Het is weer het zelfde liedje, lossing om 9.15 uur. Traag verloop

  • 8-8-2015

Bij het opstaan, niet eens zo vroeg om 7.00 uur, vol verwachting achter internet gekropen om eens te bekijken wat ons vandaag te wachten staat. Maar helaas helemaal geen enkele informatie te vinden over de omstandigheden onderweg, de verwachtingen noem maar op.

Niet op SBS6 tekst, niet op de website van onze eigen afdeling, niet op de website van andere afdelingen, niet op faceboek. Het zijn de kleine dingen waar ik mij ontzettend aan kan storen. Ik word dan ook altijd een klein beetje huiverig zelfs. Of men ligt nog met zijn allen te slapen of het is allemaal lastig ten aanzien van de weersomstandigheden. Beiden moeten we niet hebben namelijk.

Kortom u moet het doen met het weerbericht uit Donkerbroek. Er heerst een sluierbewolking welke langzaam aan he oplossen is. De zon probeert er tussen door te prikken hetgeen steeds beter lukt. De wind is noord en zeer matig, nauwelijks waarneembaar zelfs. Temperatuur 16,2 graden. Op dit moment kan er nog niet gelost worden vanwege de altijd lastige inversie (?) rond de hokken in Donkerbroek. Op 100 meter hebben we te maken met een occlusie tussen Wolvega en Donkerbroek (Friesland cup koorts?) welke maar langzaam verdwijnt. De inversie zal rond 8.30 uur opgelost zijn.

Onze website is inmiddels gelezen, er is berichtgeving op de site van de afdeling welke aangeeft dat er nog niet gelost kan worden. Nader bericht om 8.30 uur. Maar waarom kan er niet gelost worden? Willen de deuren van de container niet open, staat de lossingscamera nog niet klaar, zijn de convoyeurs nog aan het tandenpoetsen, krijgen de duiven eerst nog gelegenheid om te drinken, is het weer niet goed, wachten we op andere afdelingen die eerst moeten lossen. Allemaal, zeer waarschijnlijk en hopelijk onzin gedachten, welke spontaan in de mens opkomen. Kortom geduld!

Inmiddels zijn de duiven gelost in Duffel om 9.15 uur. De wind trekt aan en komt uit noordelijke richting. Verwachte aankomsttijd ergens tussen 12.15 uur en 12.30 uur denk ik. Overigens een lossing op een keurig tijdstip lijkt mij. De lucht is mooi schoon en de zichten zijn uitstekend. Een pluim voor onze lossingscommissie wat dit betreft!

Dit zal toch andere koek worden. Voor veel jonge duiven zal het wellicht (te) zwaar worden zelfs. De snelheden zullen toch niet boven de 1.200 mpm uitkomen lijkt mij. Voor ons klokken ergens tussen 12.45 uur en 13.00 uur wellicht.

Vanuit de goede hoek komt onze Bachelor NL14-309 om vervolgens in één keer naar binnen te knallen. Gevolg niet geconstateerd. Snel het hok in om vervolgens over de antenne te houden en geklokt te worden om 12.52 uur hetgeen een snelheid van rond de 1.122 mpm is.

Enkele tellen later gevolgd door het eerste jong de NL15-552 rechtstreekse van Eijerkamp. Helaas, we hadden het niet gezien, maar zij wel, is ze ruime tijd opgehouden door een sperwer die mooi erg hoog boven de hokken hing. Eerst de sperwer verjaagd met de toeter waarna ze uiteindelijk na een dikke minuut op de klep viel. Het vervolg bij de oude duiven is vrij netjes, bij de jonge duiven is het redelijk maar zeker niet snel. Opvallend is toch wel weer de enorme dorst van de beestjes.

Nu rond de klok van 14.15 uur zijn er een zestig tal thuis van de 100. De oude duiven zijn uiteraard al geruime tijd thuis.

De overwinning gaat naar J. & S. Timmermans. Gefeliciteerd met deze mooie kopduif, het zorgt zeer waarschijnlijk tevens voor de volgende ronde in de Friesland Cup!

Het is een nette uitslag geworden waarbij de echte kopduiven dit keer ontbraken. Gelet op de omstandigheden van afgelopen week mogen we niet geheel ontevreden zijn ook al hadden we graag de eerste duif een paar minuten eerder gehad en, dat vooral, hadden we graag wat minder verliezen willen hebben.

Op dit moment nog 17 van de 102 achterwege en dat vinden we veel te veel. Kijken we naar de vereniging dan komen we daar ook nog redelijk tot goed mee weg ook. Toont wel aan dat het niet eenvoudig is geweest. Bij ons dus een verlies van 16,5% waarbij er meerdere zijn die tussen de 20 en zelfs 40% verlies aan zitten.

Uitslag jong in de vereniging 1 op 4 gerekend tegen 548 duiven: 11,12,13,14,17,20 enz. totaal 39 van de 102 op de uitslag.

Uitslag oud in de vereniging 1 op 4 gerekend tegen 66 duiven: 1,2,3,4,5,6,7,11,12,13,14,16,16. totaal 12 van de 23 op de uitslag.

Uitslag Duffel jong Samenspel E1 afdeling Friesland '96

Uitslag Duffel jong rayon Frisia Oost

Uitslag Duffel jong P.V. de Griffioen

Uitslag Duffel oud Samenspel E1 afdeling Friesland '96

Uitslag Duffel oud rayon Frisia Oost

Uitslag Duffel oud P.V. de Griffioen

 

Terug