Gisteren een dag zonder vluchten. Voelt bijzonder onwennig en iets ondernemen met die warmte is ook al niet je van het dus het is zoveel mogelijk de zon vermijden en voor zover mogelijk verkoeling zoeken.
Ondertussen gingen mijn gedachten zeer frequent uit naar de vluchten met de twee B's. Hoe zal dat allemaal gaan en omdat je tegenwoordig een mobiel dan wel tablet in je broekzak dan wel op de schoot hebt konden de meldingen de gehele dag door, tot 's avonds laat gevolgd worden.
Conclusie is voor mij dan toch dat het uitermate pittig was. Dat is natuurlijk niets nieuws want dat was al bekend voordat ze gelost werden, sterker nog toen ze ingekorfd werden. Maar was het verantwoord? Nou op het randje zou ik zeggen of misschien wel net er over heen. Als ik zie dat de prijzen maar net verdient zijn op Bergerac en dan kijk ik juist niet naar die 25% of 30% (vooruit laat het 40% zijn) die thuis zijn maar zeker ook naar die 75% of 70% die niet thuis waren. En dan kijk ik niet eens naar Barcelona. De prijzen waren niet verdient oftewel nog geen 25% thuis. Erger nog 20% was thuis. Kortom net over het randje allemaal. Of begrijp ik het spelletje niet zo goed meer en gaat het alleen maar om de prijsduiven? Denk het niet toch?
Jammer dat er collega liefhebbers zijn die zich bij wijze van spreken bijna op de borst slaan, zo van zie je wel het kan prima. Getuigd van te weinig realiteitszin helaas.
O ja, uitzonderingen zijn er ook. Toppers die het klepje gewoon dicht kunnen doen. Klasse van melker en duif! Maar je kunt toch niet van een succes spreken als 's avonds slechts 9 van de 20 thuis zijn of er 2 van de 6 thuis of 3 van de 13 thuis of 1 van de 4 thuis is of......vult u maar in. Vergeet niet dat ze op de vrijdagmorgen al gelost zijn!
Het lijkt meer op sensatie dan op duivenvliegen in ieder geval. Hulde voor alle winnaars want het zijn geen stumpers, laat dat duidelijk zijn geen enkele discussie daarover en ongelooflijk veel respect ook voor zulke duiven. Maar verantwoord? Mwaw......ik hoop dat het ons met zijn allen op termijn niet fataal gaat worden in ieder geval.
O ja, en vroeger dan? Ja ook ik heb een uitslag kunnen vinden waarbij we vanaf St. Ghislain-Hornu, 333 kilometer voor onze duiven, bij 34 graden en kopwind in 20 minuten 14 van de 18 ingekorfde duiven thuis hadden en ook alle 14 op de uitslag hadden. Wat dat betreft kan ik het met Martin van Zon eens zijn, duiven kunnen uitstekend tegen hitte. Maar vergeet niet, die uitslag die ik heb gevonden dateert van 1976. En in 1976 hadden we bijzonder weinig last van smog en fijn stof (bel voor de gevolgen hiervan (smog) voor de aardigheid de geneeskundigen eens). Een mobieltje en internet had niemand zodat het woord straling in die zin nog moest worden uitgevonden. Daar komt bij dat we toen enkele weken in de hitte zaten, dat is anders wat dan een omslag van niks naar hittegolf in drie dagen tijd. Mens en dier moeten daar aan wennen, eenmaal gewend dan is er al weer veel meer mogelijk. Immers bij huis willen de duiven nog goed tot heel goed vliegen maar dat zijn de zogenaamde rondjes om de kerk en dat is iets anders dan een midfond of dagfondvlucht laat staan een overnacht vlucht. Voeg daarbij dat zoveel duiven als we nu kweken toen niemand kweekte oftewel zoveel matige tot slechte kwaliteit als er nu bij zit hadden we toen vele malen minder.
Kortom een ramp is het wellicht god zij dank niet geworden. Maar we moeten nog afwachten wat en hoe ze nakomen. We zullen rustig afwachten. Duivensport anno 2015! Zijn we er blij mee, nee eigenlijk helemaal niet.