Laatste nieuws

Duiven staan in Tilburg, gelost om 13.00 uur. Slecht verloop, 1,2 en 3

  • 25-4-2015

Zoals gisteren al de verwachting was, het is geen Weert maar (voorlopig?) Tilburg waar de duiven staan. Het zat er natuurlijk dik in dat men meer westelijk een lossingsplaats ging zoeken. Hopelijk is het een goede keuze en kan er na de middag gelost worden.

Voorlopig kunnen we in ieder geval rustig aan doen, overigens is Tilburg een behoorlijk stukje korter. De "270" zal het wel fijn vinden, hij is vlak voor de seizoensstart van de reservebank gehaald en vandaag voor het eerst mee. Vanaf Tilburg is de te vliegen afstand 183,5 kilometer.

Het is nu rond de klok van 11.30 uur. Nog geen duiven gelost maar er lijkt "ruimte" te komen voor beter weer. Als we de diverse weersites en radars bekijken dan zal er rond 14.00 uur gelost kunnen worden lijkt mij. Zeker bij een aantrekkende wind mag het ook geen probleem zijn voor de duiven om op een vlotte wijze thuis te geraken. We zullen zien of de verwachtingen uitkomen.

Werd mij nog gevraagd wat ik vind van het feit dat ze van lossingsplaats zijn gewijzigd. Natuurlijk heeft de vraagsteller daarbij in het achterhoofd gedacht dat er in Donkerbroek nu gefrustreerde duivenliefhebbers zitten omdat ze niet in Weert staan maar in Tilburg. Beste mensen het is heel eenvoudig als het in Weert niet kan, en het vooruitzicht voor de zondag is ook flut dan is dit de enige juiste oplossing. Waren de vooruitzichten voor zondag gewoon goed geweest dan zie ik niets liever dat het programma gehandhaafd wordt. Immers, het is een programma waarbij we enige (voorzichtige) spreiding van lossingsplaatsen hebben en we willen allemaal wel eens van zoiets profiteren en zo moet het ook volgens mij. De ene week wij, de andere week zij!

Alle liefhebbers hebben in ieder geval vanmorgen ruimschoots de gelegenheid gehad om iets extra's te doen. Hetzij voor de duiven thuis hetzij voor het gezin, ook niet verkeert!

De duiven zijn er uit. Om 13.00 uur heeft het startsein in Tilburg geklonken. De wind is stevig zuid west. Hoge snelheden derhalve, verwachte aankomsten tussen 14.30 uur en 14.50 uur. Ondertussen is het wachten begonnen zoals u op de foto hieronder kunt zien waar Dolf & Henrie de hemel afturen.

Hoog, erg hoog vanuit het noord westen komt de eerste duif in zicht. Mede vanwege de aanwezigheid van een kromsnavel in de lucht blijft hij even draaien waarna er gelijk twee bijkomen. Uiteindelijk wordt de NL14-145 Nasa Boy  (kleinzoon langs vaderskant van de Lano en Celine Cecile van Nico & Ivo van der Veen en kleinzoon van Mr. Branco en Fijne Jackpot van Hans & Evert Jan Eijerkamp langs moederskant) als eerste geklokt om 14.47 uur hetgeen een snelheid van rond de 1.710 mpm betekent. De andere twee vallen vrijwel gelijktijdig er bij.

Het verdere verloop is treurig voor een vluchtje van 183 kilometer. Veel regen en zware bewolking maken dat de duiven druk zoekende zijn. Op dit moment, 16.15 uur zijn er 30 stuks terug van de 54.

Het is wederom goud, zilver en brons geworden. Een enorme opsteker hier want het zijn voor ons vaak omstandigheden waarbij onze duiven vaker niet dan wel thuis geven. Tegen 629 duiven in de vereniging werd het: 1,2,3,12,17,40 enz. waarbij we slechts 17 van de 54 duiven op de uitslag hadden 1 op 4 gerekend. Dit laatste is bedroevend maar we moeten het er mee doen.

Overigens nog vijf achterblijvers en dat is ook iets te veel. In de vereniging bij het klokafslaan om 19.00 uur nog een kleine 20 procent achterblijvers. Erg jammer, hopelijk komen er morgenvroeg nog enkele na.

Zo blijkt maar weer eens dat de verwachtingen qua weer ons wederom in de steek heeft gelaten. Op het moment dat het eigenlijk had moeten opklaren begon het bij ons juist te regenen. En dat maakt dat het achteraf geen prettige vlucht is geworden.

Uitslag afdeling Friesland '96

Uitslag samenspel E

Uitslag samenspel E1

Uitslag P.V. de Griffioen

Update zondagmorgen 8.00 uur: één jaarling doffer heeft kans gezien op het thuishonk te bereiken. Nog vier te gaan. Hiervan drie doffers en één duivin. Twee jaarlingen en twee meerjarige duiven.

Terug