Laatste nieuws

Nog één training te gaan

  • 15-4-2015

Het is al weer woensdag, de week door de midden zoals sommigen dat zo mooi zeggen. Betekent bij ons dat de duiven deze week nog één training te gaan hebben. Ze hebben er dan totaal vier trainingen van een uur op zitten en daar moeten ze het mee doen. Volgens ons kunnen ze het er ook mee doen trouwens.

Twee keer per dag trainen is er bij ons eigenlijk nooit bij geweest. Is ook geen noodzaak ook al zijn er zeker vluchten waar dat zeer waarschijnlijk wel net dat kleine beetje verschil kan maken. Echter dat is geen wetmatigheid. Zoals gezegd bij ons vier trainingen hetgeen betekent dat er op zondag en vrijdag geen duiven los komen hier.

Het is zelfs niet zo dat ze als een speer moeten gaan, wat ons dat heeft geleerd als ze dat wel doen is dat ze super gezond zijn. Maar extra garantie voor een topuitslag neen absoluut niet. Bij de natourvluchten (oftewel nestduiven) lijkt dat anders te zijn. Niet of slecht trainen is dan ook vaak een matige uitslag. Trainen als een speer betekent dan vaak ook een topuitslag. Waarom dat dan wel zo is en nu tijdens de voorjaars en zomervluchten (op weduwschap) niet weet ik niet.

Rijden met de duiven doen we in beginsel nooit in het seizoen. Waarom zouden we als ze bij huis ook met gemak aan hun trainingskilometers komen. Hiermee willen we niet zeggen dat rijden met de duiven slecht is. Als je het op kunt brengen en dan ook nog eens dagelijks tot rond de 100 tot 150  kilometers dan zou dat zo maar tot een aantal hele mooie uitslagen kunnen leiden. Vergeet hiermee overigens niet dat het seizoen langer duurt dan een stuk of vijf vluchten. Op langere termijn kan er verveling optreden en dat is dodelijk.

Komende zaterdag lijkt het op kopwind uit te draaien. Noord oost nog wel. Op zich niets mis mee ook al hebben we niets liever dan een noorden wind. Met oost er in vaak een mooie vlucht maar in groter verband niet veel te zoeken. Zeker niet als hieraan voorafgaand niet een aantal vluchten zijn geweest met west in de wind. Vijf keer west in de wind en dan een keer oost in de wind maakt op de vitesse en midfond niet veel uit qua resultaat. Hieruit blijkt maar weer dat duiven kudde vliegers zijn die altijd vaste routes volgen. We zagen dit vorig jaar op de afsluitende jonge duivenvlucht Morlincourt. Weken daaraan voorafgaand veel west in de wind, de laatste vlucht noord oost en zie ook dan lukt het om mooie series neer te zetten in onze omgeving. Ik schreef het al vaker, de wind.........we kunnen lullen wat we willen maar is allesbepalend voor het ultime resultaat. (uiteraard dient al het andere dan goed te zijn zoals kwaliteit, verzorging, hok, gezondheid enz.)

Terug