Vanmorgen een mailtje van een Groningse liefhebber die het maar vreemd vond dat we het te koud vonden voor een trainingsvlucht met de afdeling en vervolgens wel zelf op pad gaan om ze af te richten. Is het dan plotseling niet te koud meer was zijn vraag.
Ja natuurlijk is het ook dan te koud voor de duiven. Maar vergeet niet dat we komende week wel de baan op moeten dus het is niet zo dat de zaak hier bij lage temperaturen on hold gezet worden. Beslist niet.
Echter, er zit wel degelijk verschil in. Ik zal het simpel proberen te verwoorden aan de hand van een voorbeeldje.
Ga zelf eens vijf minuten onder een steenkoude douche staan. Dat is hopeloos maar zal wel gaan. Maar ga nu eens niet vijf maar twintig minuten onder diezelfde steenkoude douche staan. Zeer waarschijnlijk zal dan 112 gebeld worden om vervolgens met onderkoelingsverschijnselen afgevoerd te worden richting ziekenhuis.
Een ander voorbeeldje. Een duif kan prima tegen een regenbuitje. Een half uurtje in de regen vliegen vanaf een lossingsplaats moet in principe nog wel kunnen. Maar stel dat we het ongeluk hebben dat dat half uur nu eens drie of vier uren aanéén zijn. Dan zou het maar zo kunnen dat we erg lang moeten wachten op onze gevleugelde vrienden.
Oftewel is het niet mogelijk om met te lage temperaturen te vliegen. Jazeker wel, waarom zou dat niet kunnen. Bij huis vliegen ze ook een uurtje. Maar vergeet niet dat een trainingsvlucht vanaf Deventer voor onze duiven bijna 1,5 uur vliegen is. De praktijk is vaak dat de eerste 30 van de 50 binnen no time thuis zijn, geen probleem. De laatste 20 zullen ook met gemak een paar uren kunnen vliegen om over de laatste twee maar niet te spreken. Het is daarom waarom we dus niet zo snel zullen inkorven voor een trainingsvlucht onder deze omstandigheden. We worden hierin overigens ook gesterkt doordat er vele grootheden in onze hobby precies zo over denken.
Maar gelukkig leven we in een land dat ieder voor zich kan en mag beslissen wat hij of zij wil gaan doen. En zo moet het ook maar mooi blijven.