Laatste nieuws

Geen kuur tijdens het broeden

  • 14-2-2015

Voor het eerst sinds zeer vele jaren wordt er door ons niet tijdens het broeden gekuurd tegen het geel. We waren de laatste jaren al behoorlijk voorzichtiger geworden met de geelkuren maar nu stappen we dus ook af van het "blind" kuren tegen geel tijdens het broeden.

Betekent dat onze jaarlingen nog nooit een geelkuur gehad hebben. Dit geel is tot op heden ook nog nooit vastgesteld bij de dierenarts. Betekent natuurlijk niet dat ze geen geel gehad hebben maar wel dat het zelf hebben overwonnen. En dat is precies waar we naar toe willen.

We zullen steeds meer gaan richting zo weinig mogelijk antibiotica en andere kuren. Of het helemaal zonder gaat lukken de komende paar jaar is nog maar de vraag maar dat het in de toekomst gaat lukken lijkt vrij zeker te kunnen. Het is o.a. ook een kwestie van selectie en de juiste voeding.

We kennen inmiddels een paar grote kampioenen die toch zeer, zeer zuinig met de medicijnpot omgaan. Daar staat tegenover dat we ook nog steeds enorm veel grote kampioenen kennen waar het drinkwater iedere dag een andere kleur heeft. Kortom er is nog een lange weg te gaan alvorens we de gezondheid van onze duiven volledig in toom kunnen houden zonder naar de medicijnen te grijpen.

Echter roepen dat zonder medicijnen onmogelijk is lijkt zo langzamerhand voorzichtig naar het land der fabelen gewezen te kunnen worden. Hierbij wel een aantal mitsen en maren overigens. Immer en altijd zal de vinger aan de pols gehouden moeten worden, scherpte van de liefhebber is een must! En........het management op en om de hokken dient geen 100 maar 200% te zijn.

In een later stadium kom ik hier vast nog wel eens op terug om één en ander verder uit de doeken te doen.

Terug