Laatste nieuws

Een tweetal reacties over het vitessespel

  • 13-1-2015

Vanavond had ik twee mailtjes in mijn mailbox waarvan de inhoud vrijwel op hetzelfde neer kwam. Een mail uit het hoge noorden van onze eigen afdeling van een collega melker die ik goed ken en, hoe bijzonder, een mail uit het verre zuiden van een collega melker die ik helemaal niet ken.

In beide mailtjes kwam het neer op de vraag waarom hier de gedachte leeft dat het vitesse spel het spel van de toekomst is of zal worden.

Beste mensen het vitesse spel is al het spel van de toekomst, of beter gezegd van het NU. Ik ben nu 42 jaar postduivenliefhebber en ieder jaar ziet het vliegprogramma er in grote lijnen gelijk uit. Het houdt bij vier tot maximaal zes (meestal vijf zelfs) dagfondvluchten op. Dat was in 1973 al zo en dat zal ook in 2015 zo zijn en zeer waarschijnlijk is dat in 2025 ook zo. Kijkend naar de rest dan is dat voor 75 procent vitesse spel. Een enkele fatsoenlijke midfondvlucht maar ook dat zijn veelal vluchten van rond de 300 kilometer. En ja dat noem ik dan gemakshalve ook maar vitesse spel.

Als je dan een programmaspeler bent zoals wij dat zijn, en laten we eerlijk zijn dat zijn er velen nog steeds, dan durf ik te zeggen dat het vitessespel het spel van de toekomst is.

Ik noemde overigens 2025, ook dan zullen er wel vijf dagfondvluchten zijn. Kijk en daar heb ik wel een persoonlijke mening over waarvan ik NIET hoop dat hij uit gaat komen. Maar de gedachte leeft heel sterk dat we dan geen vijf maar NUL dagfondvluchten hebben en dat we zeer wel mogelijk ook geen overnachtvluchten meer kennen. We onderschatten de politiek in deze misschien wel. Stel dat we een tijd tegemoet gaan van redelijke politieke rust en weer enige stabiliteit in onze economie zodat de heren en dames politici tijd gaan krijgen voor andere zaken dan de dingen die er echt toe doen in onze mooie landje. In dat geval zullen wij als mensen die aan wedstrijdsport met dieren doen niet vrolijk worden is mijn inschatting. Het zou maar zo kunnen dat het ene wetsvoorstel het andere gaat opvolgen waarin keurig wordt vastgelegd dat er geen extreme wedstrijd sport met dieren mag worden gedaan. En de verhalen van wat is extreem en onze postduiven kunnen het allemaal prima aan. Ja EENS, helemaal EENS maar zullen de beleidsbepalers dat ook weten of denken? Kon uiteindelijk wel eens een heel vervelend staartje krijgen.

En dan kom ik weer op mijn uitspraak over het vitessespel. Ja dat is dan mogelijk nog iets dat gaat overblijven want zo bont maken en de sport helemaal verbieden zal voorlopig nog wel weer en stap te ver zijn.

Dus het gaat helemaal niet om ligging, rayon indeling, alle energie die we daar nog insteken is voor 80% verspilde energie. Niet dat het niet bepalend is, zeker wel maar uiteindelijk gaat het er om of we onze hobby nog fatsoenlijk kunnen blijven uitoefenen.

Overigens, en dat geldt ook weer voor het gros van de duivenliefhebbers is mijn inschatting, kijken naar een rayon heeft zo weinig zin als je in je eigen rayonnetje (LEES VERENIGING) vrijwel nooit een kopprijs kunt winnen. Helaas is dit nog steeds voor een heel groot deel van de postduivenliefhebbers het geval. Kijk en dan heeft discussiëren over een groot of iets kleiner rayon echt niet zo veel toegevoegde waarde. Die discussie kan en mag gevoerd worden door een handvol postduivengrootmeesters die het in zich hebben om wel week in week uit de aboslute TOP weten te halen. En die zijn er volgens mij op de vingers van beide handen makkelijk te tellen, wij rekenen ons in ieder geval zeker niet tot die groep.

Let wel, laten we van harte hopen dat bovenstaande niet aan de orde gaat komen. Wat mij betreft mogen er ook wel drie of vier dagfondvluchten bij. Maar realistisch? Nee toch?

Tot slot laten we hopen dat iedereen in zijn eigen cluppie enige vorm van concurrentie heeft. In dat geval kan de competitie in een heel klein gebied ook bijzonder fijn zijn. Al het andere in de vorm van een samenspel, afdeling of teletekst overwinning zien wij als bonus niet meer en niet minder.

Terug