Laatste nieuws

Veel gedoe in Friesland en nog veel meer

  • 7-12-2014

Het is me wat, zo langzamerhand sijpelt er steeds meer gedoe door ten aanzien van de noord-zuid splitsing in de afdeling. Enerzijds erg begrijpelijk en anderszijds waaschijnlijk totaal overbodig. Aan de discussie doen we ook niet meer mee, het helpt niet en het maakt zeer waarschijnlijk ook helemaal niet uit.

Jarenlang (rond de 8 jaar) heeft onze vereniging gestreden om in een ander samenspel ingedeeld te worden. We hebben zelfs arbitrage gevoerd, waarbij uitspraak is gedaan over een totaal andere zaak dan was aangespannen. Echter uiteindlelijk hebben we het er bij laten zitten, nog wel uit protest een tijd lang geen bestanden ingestuurd overigens zodat we niet op de uitslagen te vinden waren. Maar geholpen heeft het allemaal niet.

Inmiddels maken we deel uit van een nieuw samenspel en zijn we behoorlijk blij. Natuurlijk is het een stukje lastiger geworden maar we hebben de competitie die we zo graag willen. Strijden met en tegen onze duivenvrienden uit de omgeving  en niet met onze duivenvrienden uit de verre omgeving.

Zo ook nu de discussie noord/zuid. Het zal allemaal niet zo veel uitmaken. De overtuiging wordt ieder jaar groter dat het in de duivensport om slechts twee zaken draait. Ten eerste kwaliteit op de hokken en ten tweede een beetje geluk met de juiste windrichting.

Velen werden de afgelopen jaren kampioen omdat ze natuurlijk goede duiven hadden maar ook omdat ze in een gebied zaten waar honderden zo niet duizenden duiven naar toe moesten. Overigens niets ten nadele van de kampioenen want een kampioen is een kampioen en het is per defenitie één met een goed hok duiven!

Mooi "bewijs" hebben we toch wel afgelopen zomer gehad. Tot het jonge duivenspel voor onze hoek veelal een ongunstige wind. Gevolg was dat we echt geen potten konden breken. Echter bij het jonge duivenspel draaide de wind en ook de uitslag. Tot en met de vierde jonge duivenvlucht mochten we bovenaan staan in de afdeling en de laatste drie jonge duivenvluchten werd het stokje meer dan uitstekend overgenomen door J. & S. Timmermans, inderdaad eveneens uit Donkerbroek. Helaas wisten de mannen niet op plaats één te eindigen maar het scheelde maar zeer weinig. Wat wil dit zeggen? Wel goede duiven (en die zitten er zowel bij ons als bij de Timmermansen) maar ook een uitstekende wind en dan lukt het allemaal en kan je zelfs een 1e NPO spelen zoals ons is overkomen.

Tot slot hierover, natuurlijk maakt het wel degelijk verschil waar je woont in de afdeling. Echter dat geldt natuurlijk voor iedereen en als je het geluk hebt goed te zitten dan ben je gemakkelijker spekkoper dan dat je niet op het meest ideale plekje woont.

Iets heel anders, de winterkwekers hebben de eerste eieren te pakken als het goed is. Bij ons moet er nog gescheiden worden! Wat een wereld van verschil toch eigenlijk. We zijn absoluut geen voorstander van winterkweek en menen dat de latere jongen het minstens zo goed doen of misschien wel beter zelfs. Mooie bijkomstigheid is altijd dat ze langer de tijd krijgen om te ruien en dat je ook langer de tijd hebt om ze "medisch" helemaal klaar te krijgen. Eventueel kuren tegen paratyphus en enten tegen paramixo kunnen dan nog makkelijk na de rui gebeuren.

Ondertussen wordt er nog druk getimmerd aan de nieuwe volière. De klus is altijd groter dan je vooraf denkt. Het gorte buitenwerk zit er bijna op en nu wordt en verder gewerkt en nagedacht over het binnenwerk. Het is gelukkig geen haastklus dat scheelt.

Ook wordt er nog steeds met een "half" oog gekeken naar sommige veilingsites. We weten dat er nog enkele te koop staan of komen waar onze interesse nog wel naar uit gaat. Wie weet wat daar nog uit voortkomt.

Komende week zullen 23 jongen uit onze kwekers op GPS te koop worden aangeboden. De koppelingen staan reeds onder het kopje kwekers op deze site. Een achttal jongen zijn zover dat er in de loop van januari mee gekoppeld kan worden. De overige vijftien jongen zijn jonger (eerste week augustus) en daarvan zullen met name de duivinnen nog te jong zijn. Overigens kweken uit late jongen is iets wat je volgens ons beter achterwege kunt laten. Laat ze uitgroeien en gebruik ze het jaar na dien, dikwijls is het succes dan ook vele malen groter.

Terug