Laatste nieuws

De prijzen voor volgend jaar worden nu verdient

  • 19-11-2014

Ik kreeg gisteren een mailtje van een collega duivenliefhebber waarin hij aangaf dat de prijzen voor 2015 nu verdient worden.

Tja het is een bijzonder oude uitspraak waar op zich wel een kern van waarheid in zit denk ik, echter het moet niet al te zwart wit gelezen en gedacht worden want dan ben ik eerder geneigd om te zeggen wat een flauwekul.

Het staat buiten kijf dat de verzorging in het stille seizoen goed dient te zijn (dat moet het trouwens altijd!). Iemand die er in de winter volledig met de pet naar gooit en de gesteldheid van zijn of haar kolonie niet goed in de gaten houdt kan het zeer waarschijnlijk ook in het vliegseizoen schudden. In zoverre dus ja, de prijzen worden mede verdient in het stille seizoen.

Echter het is zeker niet zo dat er in het stille seizoen van alles dient te gebeuren om het de duiven goed naar de zin te maken en te zorgen dat er volgend jaar hard gevlogen wordt. Uren vertoeven in de hokken is eerder af te raden dan aan te raden denk ik zelfs. Laat ze lekker met rust, verzorg ze uitstekend, grijp in als er ingegrepen zou moeten worden (is vrijwel nooit aan de orde in het stille seizoen) en voor de rest op tijd eten (van A-kwaliteit), drinken, een bad en Koning Winter (als hij voorbij komt) doet de rest.

Of het allemaal klopt wat hierboven staat? Ik weet het niet, het is op basis van gezond boeren verstand en inmiddels ruim 40 jaar duiven ervaring hoe ik het zie en beleef. Ieder zijn eigen mening!

Terug