Laatste nieuws

Medisch in de winter

  • 2-10-2014

Krijg uit een paar hoeken de vraag of we er al uit zijn hoe we deze winter omgaan met de "medische" zaken ten aanzien van de duiven. Dit mede naar aanleiding van de paratyphus perikelen die we begin dit jaar hebben moeten meemaken.

We hebben in ieder geval niet stilgezeten deze zomer om verder te bekijken wat nu het beste is om te doen om deze vervelende kwaal buiten de hokken te houden. Alhoewel buiten de hokken houden.......lijkt bijna een utopie want vrijwel alle duiven zijn dragers en de meeste hokken hebben er mee te maken. En, het vervelendste is ook nog eens, ook die hokken die zowel kuren als enten en dat al jaren doen of hebben gedaan. Dit laatste heeft ons wel enorm aan het denken gezet mogen we wel zeggen.

Wat is wijsheid? Een vijftal erkende duivenartsen raadplegen levert een palet aan uitkomsten op. Van helemaal niets doen tot kuren, enten en kuren. Echter wat het ook heeft opgeleverd is dat er tot nog toe absoluut nog geen afdoende entstof op de markt is tegen paratyphus. Ze hebben het ons allemaal gezegd, wel lijken er op dit moment wat ontwikkelingen te zijn die mogelijk een stap voorwaarts betekenen maar op de markt is het nog niet.

Wat we ook hebben gedaan is laboratorium onderzoek laten doen bij onze duiven ten aanzien van eventuele immuniteit tegen de kuur die ze de afgelopen jaren hebben gehad. En ook al was het van verschillende dierenartsen afkomstig heel duidelijk is aangetoond dat onze duiven immuun zijn tegen Trimsulfa. En laat dit nu de stof zijn die in het overgrote deel van de para kuren zit. Ook al zouden we een half jaar lang kuren met Trimsulfa, de werking er van zal immer 0% zijn zo is ons verzekerd. Dus kuren met trimsulfa gaat in ieder geval niet gebeuren. Het verklaart zeer waarschijnlijk dat we ondanks een drie weken durende kuur gevolgd door een enting met Salmo PT in november toch in januari paratyhus hebben gekregen.

Als je bovenstaande op een rijtje zet dan vallen op en gegeven moment de puzzelstukjes wel in elkaar. We zijn op dit moment niet in de omstandigheid om niets te doen tegen paratyphus ook al gaat uiteindelijk daar onze voorkeur naar uit. Maar of dit ooit gaat lukken is nog maar de vraag. Ondanks dat we alle duiven die de verschijnselen hadden hebben opgeruimd (de beste materie is onze gedachte) zijn we er niet zeker van of onze duiven wel paratyphus vrij zijn.

Wat we natuurlijk wel hebben moeten doen is op zoek gaan naar een kuur waarin geen trimsulfa zit verwerkt want dat helpt immers niet meer. Gelukkig zijn er nog alternatieven en zullen we gaan kuren met Orniflox. Dan rijst nog weer de vraag wanneer gaan we kuren. Enkelen doen het tijdens de rui en het blijkt vrijwel geen kwaad te kunnen. Echter het hangt er daarbij wel van af of ze wel of geen salmonella bij zich hebben. Zijn ze royaal drager van salmonella (dus potentieel paratyphus) dan is het beter om na de grote rui te kuren. Als je echt van mening bent om "preventief" te kuren omdat het een "veilig" gevoel geeft dan is kuren tijdens de rui geen enkel probleem.

Om het verhaal rond te maken, wij zullen gaan kuren half november. Hierbij er van uit gaande dat we niet in december zullen koppelen. Na het kuren gaan we dus zeker niet enten maar wel alle hokken nogmaals ontsmetten met een halamid of virkon-s oplossing.

Vervolgens zullen bloed en mestmonsters ruim voor de kweek en het vliegseizoen moeten aantonen of er wel of geen sprake is van een salmonella besmetting.

Of het allemaal de juiste uitwerking heeft, we weten het natuurlijk niet. Wat we wel weten is dat er zeer bewuste keuzes gemaakt zijn welke ook nog voor een deel gestoeld zijn op laboratorium onderzoek. Oftewel nooit "zo maar" iets doen!

Terug