Laatste nieuws

Een bijzonder jonge duiven seizoen

  • 16-9-2014

Dat mag je wel zeggen, een heel bijzonder jonge duiven seizoen. Als ze je zoiets vooraf hadden voorspelt dan zou ik ze voor gek hebben verklaart.

Een jonge duivenseizoen begint natuurlijk al bij de kweek. Hoopvol zijn we gestart met koppelen, de duiven leken er prima op te staan. Ze waren goed door de rui gekomen en we zijn de laatste week van januari begonnen met koppelen.

Hoe anders was het een kleine drie weken later. Heel veel koppels niet op eieren willen komen, en nog weer later blijken ook nog eens veel eieren niet goed te zijn. Dit zowel op het vlieghok als op het kweekhok. 

Dat hakt er in, duiven vooraf drie weken gekuurd en ook nog eens geënt tegen paratyphus maar dan wordt er TIJDENS de kweek toch nog paratyphus vastgesteld. Kuren en wederom enten wordt er aangegeven. Nogmaals tijdens de kweek! Geen pretje en alles behalve ideaal.

Uiteindelijk uiteraard wel doorgemodderd en jongen af kunnen zetten. Echter omdat er nogal wat uitval was hebben we tot de derde week mei nog jongen bij gezet. Dit betekende tevens dat de laatste jongen slechts 1,5 tot maximaal 3 weken zijn verduisterd.

Ondanks de misere van de kweek zijn de jongen verder voorspoedig opgegroeid en hebben ze weken lang elke dag open hok gehad. Geen last van roofvogels en dat was natuurlijk bijzonder prettig meegenomen. Omdat het seizoen later dan normaal begon bij ons in Friesland zijn we ook niet al te vroeg gestart met de duiven op "regime" te brengen en af te richten.

Uiteindelijk een keer of 8 afgericht tot maximaal 32 kilometer. Dat ging telkens goed zonder verliezen of het moet er al één of twee geweest zijn.

De afdeling had dit jaar een handvol trainingsvluchten welke we niet allemaal meegedaan hebben overigens. Twee stuks hebben we meegedaan. De eerste keer met de helft van de jongen en de tweede keer met de volledige koppel. Ook hier vrijwel geen verliezen.

Het trainen van de duiven was compleet anders dan alle voorgaande jaren hier aan de Buursterlaan. Er werd stevig getrokken en met regelmaat waren ze langdurig uit zicht.

Uiteindelijk gestart met de jonge duiven vluchten. En het leek heel even of zou het zo verder gaan als met de oude duiven. Iedere week veel oost in de wind. Echter zie daar vanaf vlucht twee kregen we met regelmaat zo niet altijd te maken met west in de wind. Kijk en dat was een kolfje naar onze hand natuurlijk. En het was te merken in de prestaties. Fijne reeksen en ook eersten in groot verband en wat vooral bijzonder prettig was nauwelijks verliezen.

Uiteindelijk hebben we drie weken bovenaan gestaan met de jonge duiven in de hele afdeling. Dat was op zich ook al bijzonder zeker gelet op de voorgeschiedenis.

Echter op het moment dat de eerste NPO vlucht zich aandiende werd ons heel duidelijk dat het niet meer zo was dan de weken er voor. Het was duidelijk zichtbaar in het gedrag van de duiven. De fut leek er wat uit, de verwachtingen waren dan ook niet hoog gespannen voor de eerste NPO vlucht vanaf Menen.

Maar wat schetst onze verbazing, 31 augustus Menen 325 kilometer en dan 1e & 2e NPO tegen rond de 12.000 duiven. Hoe kon zoiets gebeuren eigenlijk. Ook nog niet een kleine overwinning maar eigenlijk een hele "vette" overwinning waarbij de beide duiven maar liefst bijna 35 meter per minuut los vlogen en dat bij een snelheid van rond de 1.680 meter per minuut. We hebben er nog geen verklaring voor maar het was een echte bonus voor ons. 

Dat we het overigens wel goed gezien hadden dat ze "minder goed" in hun vel staken bleek ook wel uit de rest van de uitslag. Van de 88 duiven wisten er maar 18 prijs te vliegen en dat is veel te schamel en stond in geen verhouding tot voorgaande weken. Voeg daar nog eens bij dat we ook nog rond de 20 stuks kwijt raakten en het plaatje was compleet.

En dan de twee vluchten die volgden. Dat is voor ons een kwestie geweest van heel voorzichtig spelen. Niet te veel trainen, regelmatig rust in bouwen en goed voeren. Op deze wijze hebben we de laatste twee vluchten tot een redelijk goed einde kunnen brengen zonder echt top te vliegen.

Alles bij elkaar opgeteld heeft het jonge duiven seizoen geresulteerd in:

2e jong onaangewezen samenspel E van de afdeling Friesland

2e jong onaangewezen rayon Frisia Oost

11e jong onaangewezen afdeling Friesland

Kijk daar hadden we dus zeker niet op gerekend bij aanvang van het jonge duiven seizoen.

Iets waar we nog minstens zo blij mee zijn is het feit dat we door de jonge duiven prestaties toch ook weer enigszins op de posities terecht zijn gekomen bij de generale standen waar we op zijn minst graag staan.

Resumé:

Een bijzonder jonge duiven seizoen met dieptepunten en hoogte punten.

Dieptepunten:

De slechte kweek, jammer en erg vervelend zo aan het begin van een nieuw jaar.

Het als maar rijden met de jonge duiven door de afdeling. Zeer vervelend en waar we zeker niet blij mee zijn geweest. Het woord competitievervalsing is meerdere malen door ons genoemd en dat is ook zoals we het hebben beleefd. Fijn overigens dat we zo ontzettend veel bijval hebben gehad op dit terrein.

De te late lossingen waren eveneens een dieptepunt. Moeilijke maar niet altijd even gelukkige keuzes van de LC zonder daarbij met het vingertje te wijzen overigens. Maar het behoord wel tot de dieptepunten.

Hoogtepunten:

De sprongen voorwaarts in de standen van het generaal kampioenschap van het samenspel en het rayon mogen we wel op één plaatsen.

De uiteindelijke eindstand bij de hok kampioenschappen jonge duiven zijn ook fijn en mooi meegenomen.

Enkele zeer mooie series op de eerste vluchten maken toch dat je enkele mooie uitslagen kunt neerzetten.

De 1e & 2e NPO Menen is ook absoluut een opsteker geweest. We beschouwen het als een bonus.

Maar ook de twee eersten van de NL14-101 waarbij ook een eerste in het samenspel hebben ons veel vreugde gebracht.

Terug