Laatste nieuws

Bizar, staan we zowaar zo maar boven aan in Frisia oost na twee jonge duivenvluchten

  • 13-8-2014

Het kan verkeren. Nog maar twee vluchten onderweg waarbij één vlucht met een westen wind en dan zomaar bovenaan in rayon Frisia Oost met de jonge duiven. Dit zowel onaangewezen als aangewezen. En........dit ook nog eens met een grote koppel jongen. En waarom melding maken hiervan op de site? Wel het kan volgende week zomaar andersom zijn en dan zien we onze naam misschien wel niet meer staan bij de eerste 10 dus nu er maar even van genieten.

En dit ook nog eens met een grote koppel jongen schreef ik hierboven, dit is namelijk nog wel het meest opvallende, zeker als je woonachtig bent in een hoek waar het eerder uitzondering dan regelmaat is dat de duiven bij "bosjes" uit de lucht komen vallen.

Een grote koppel maakt je flexibel, immers je kunt er nog eens ééntje verspelen. Een grote koppel maakt het ook moeilijk, denk eens aan het gezond houden van zo'n meute maar denk ook eens aan het feit dat je wel in korte tijd je prijsduiven (1 per 10-tal) dient te klokken. Met name dit laatste is nog wel eens lastig en zeker als je de wind ook nog eens niet mee hebt en de grote trek nu niet bepaald over Donkerbroek heen komt. Een groot voordeel is wel dat de kans op een vroege natuurlijk veel groter is.

Waarom dan zoveel jonge duiven. Het is bewust, er zit een gedachte achter. We willen namelijk zelf kunnen selecteren aan het eind van het jaar. Oftewel niet "gedwongen" zijn om de nog overgebleven jongen bij te zetten, nee zelf uitzoeken. We willen ook graag de nodige duiven thuis zien komen. Als je tien duiven speelt kan je relatief zeer snel klaar zijn met een vlucht en daarvoor doen we al dat werk nu ook weer niet. Niets mooiers dan duiven thuis zien komen! We hebben onderling competitie, inmiddels al 28 jaar lang hebben we elk ons "eigen" hok met jongen. Dolf/Henrie rond de 45 en Henk rond de 45, het is een prachtige bijkomstigheid waarbij het ons overigens geen biet uitmaakt wie de snelste pakt. Tot slot een grote koppel jongen maakt het eerder mogelijk om die ene "witte raaf" te vinden. Die witte raaf die in staat is 5 tot 10 eersten te vliegen in zijn of haar loopbaan. Ze zijn er niet zo veel namelijk.

Waarom ben ik begonnen met bizar? Wel het is eigenlijk van de gekke, we hebben één keer een stevige westen wind en we zijn het "heertje". Zijn de duiven uit onze hoek dan zo goed? Of zijn de duiven uit de westhoek dan zo slecht? Welnee, volstrekte flauwekul natuurlijk. In alle hoeken van onze afdeling zitten goede duiven en ook goede liefhebbers. Het is natuurlijk de wind die de bepalende factor is en dan is het bizar dat je wanneer als er sprake is van één keer een behoorlijk gunstige wind dat je gelijk bovenaan staat.

Het is denk ik wel zaak dat we iets gaan doen hiermee of hieraan. De wind hebben we niet in de hand, de indeling in rayonnen en vooral de grote daarvan wel. Het wordt zaak dat we iets bedenken waarbij we vooral het plezier in de sport een beetje kunnen waarborgen. Want daar gaat het uiteindelijk om en dan moet het zo zijn dat er met enige regelmaat successen behaald kunnen worden. Want grote liefhebber of kleine liefhebber, grote amateur of (bijna) professional, grote portemonnaie of kleine portemonnaie, veel duiven of weinig duiven we doen allemaal mee om ook eens een mooie uitslag te kunnen maken.

Tot slot, vandaag de taartjongen voor het eerst in de mand gehad. Een eerste trainingsvlucht van een kilometer of vier. Een kwart bevond zich bij thuiskomst reeds op, in of om het hok. Het andere deel is waarschijnlijk weer weggetrokken en kwam een half uurtje later. Overigens is het soms onvoorstelbaar zoals deze jongen trainen. We hebben ze vrijwel de gehele dag los gehad tot nog toe. Om er een klein beetje regime op te krijgen zal dat vanaf nu ook wat gestructureerder plaats gaan vinden. Het is de bedoeling om ze in te korven op de natourvluchten en de taartvluchten. In beide gevallen zullen ze als vrachtduif meegaan en krijgen ze geen chipring om.

Terug