Laatste nieuws

Wederom warme omstandigheden

  • 23-7-2014

Het is zomer, echt zomer! Fantastisch voor degene die vakantie hebben en voor degene die van vakantiegangers moeten bestaan. Oftewel de hoteleigenaren, campinghouders, restaurants, zwembaden noem maar op.

Warm weer en duivenvluchten roept echter altijd discussie op. Als je de verhalen leest dan merk ik toch wel veel onbegrip, ongeloof en volgens mij ook onkunde.

Natuurlijk kunnen duiven uitstekend in de warmte vliegen. Temperaturen rond de 30 graden is normaal gesproken geen probleem voor postduiven. Het wordt al een beetje vervelender als er oost in de wind zit. Is dit noord oost dan is het nog steeds te doen, pal oost is voor ons noorderlingen meestal iets minder prettig vanwege het IJsselmeer en zuid oost is voor iedere duivenmelker in Nederland vaak funest! Lossen met grote warmte en een zuidoosten wind is per defenitie vragen om problemen.

Wat nog een aspect is om mee te laten wegen is het feit of we jonge dan wel oude duiven inkorven. Oude duiven ligt toch wel een stukje eenvoudiger dan de vaak onervaren stressvolle jonge duiven.

En dan de vergelijking die ik nog wel eens tegenkom ten aanzien van de ZLU vluchten. Ik hoor en lees regelmatig van zie je wel het kan prima. 1000 kilometer met 32 graden en de duiven komen toch terug. Ja klopt, echter vergeet één ding niet dat een vergelijk tussen overnachtduiven en programmaduiven helemaal mank gaat. En vergeet ook niet dat het transport van duiven met de ZLU en de afdelingen volledig mank gaat.

Jaren geleden is gekozen voor containervervoer. Een gouden greep voor de duivensport waardoor het ook financieel allemaal dragelijk bleef. Echter er gaat niets boven de ouderwetse rieten manden met daarin ook nog eens een stuk of 15 duiven in plaats van 30 duiven. Het zijn allemaal punten die zorgen voor verschil en die het onmogelijk maken om zaken met elkaar te vergelijken. Oftewel het blijft altijd oppassen geblazen als het gaat om tropisch weer en het organiseren van wedvluchten.

Tot slot nog maar eens een keer, de dierenbescherming. We kunnen er niet om heen en het lot van de postduivensport is al voor een mooi deel in handen van dit soort organisaties. Vroeg of laat zijn we de klos, dat is geen doemdenkerij maar zeer waarschijnlijk realiteit. We moeten met elkaar zorgen dat er ook na onze generatie nog duivensport mogelijk is.

Iets heel anders, vanmorgen werden we al vroeg verrast met de terugkomst van New Rossi. Deze fantastische doffer met vele kopprijzen, waaronder TT, waren we twee weken geleden verspeelt op een vlucht. Gelukkig was hij vanmorgen weer in goede doen op zijn honk.

Terug