Laatste nieuws

The day after

  • 25-5-2014

Gisteren de eerste dubbel vlucht van dit seizoen al weer afgewerkt. Onder prima omstandigheden konden beide vluchten doorgang vinden. Over het resultaat heeft u reeds kunnen lezen in het vorige nieuws item.

Het is zeker niet geworden wat we er van verwacht hadden. Deels door tegenvallende aankomsttijden en deels door het verspelen van de eerste vanaf Sezanne door een roofvogel.

Allereerst Gennep, een vlucht waar we toch de nodige hoop op hadden en waar we ook een beetje op hadden ingezet. Hoe teleurstellend pakte dat in feite uit. Niet eens zo zeer de drie duiven die we bij de top tien in de club pakten maar wel het feit dat we acht minuten na de eerste in de club klokten. Acht minuten! bar en boos eigenlijk en op het moment dat je dat weet begint natuurlijk gelijk het molentje te draaien. Oorzaken zoeken en zaken uitsluiten, het is niet altijd even eenvoudig. En om eerlijk te zeggen weten we het nog niet volledig. Wat wel vaststaat is dat we de duiven veel en veel te zwaar gevoerd hebben voor een vitesse vlucht van 150 kilometer van de wind af. Ze zijn namelijk allemaal op dezelfde wijze gevoerd als de fondduiven die donderdagavond zijn ingekorfd voor Sezanne.  En dat is natuurlijk wel een beetje vragen om problemen maar of dat nu de acht minuten tijdsverschil teweeg brengt? Ik betwijfel het ook al zijn er anderen die het wel degelijk als oorzaak aanwijzen. Kortom toch weer een lesje geleerd en afzonderlijk voeren.

Ja en dan Sezanne, minder verwachting van en toch redelijk tot goed gekomen. En als we die dikke minuut eerder klokken dan zeuren we denk ik niet eens want dat pakken we toch bij de eerste tien in het samenspel tegen een paar duizend duiven. Maar helaas moest een roofvogel roet in het eten gooien waardoor ze schrok en een wel hele grote ronde extra maakte alvorens weer op het hok te landen.

Wat ons wel bijzonder goed aanstaat is de wijze waarop ze thuis komen. Er zit over het algemeen ontzettend veel "doel" op de duiven. Verreweg de meesten vallen uit de lucht in één keer op de antenne, een prachtig schouwspel om te zien en voor ons een nieuwe ervaring ingeluid door de nieuwe geglazuurde spekgladden dakpannen.

Opvallend trouwens dat nogal wat "top" hokken moeite hadden om een mooie uitslag neer te zetten. Heb aankomsttijden gezien van goede vliegers die maar liefst 5 tot 30 minuten moesten wachten op hun tweede duif. Vreemd eigenlijk, de omstandigheden leken er toch niet naar maar zullen er wel degelijk mee te maken hebben gehad (regen!). Ook hoorde ik van collega liefhebbers uit eigen club dat ze zaterdag tussen de middag een enorme hagelbui hebben gehad iets waarvan wij in Donkerbroek helemaal niets hebben meegekregen.

Nog iets heel bijzonders was het feit dat al onze duiven uit de oosthoek kwamen. Noord/oost, oost, zuid/oost. Hoe het kan ik heb geen enkele idee. We hebben het niet geteld of geturfd maar van de 20 ingekorfde duiven die naar Sezanne zijn geweest zijn er zeker 15 uit die richting gekomen. Je zou denken dat ze samen met afdeling 10 zijn gelost.....

Zojuist, zondagavond rond 19.30 uur de laatste duivin nog binnengelaten. Het stel is dus compleet zodat we na 8 keer ingekorfd te hebben (inclusief trainingsvlucht) tot nog toe één verspeeld hebben. Op zich geen rare score ook al zullen er velen zijn die dezelfde ervaring hebben omdat we nog geen hele pittige vluchten gehad hebben.

Deze week kunnen we de hele week gebruiken om ze weer klaar te stomen voor zaterdag. De inkorving staat namelijk gepland voor vrijdagavond. Het betreft de derde midfondvlucht al weer.

In de club werd mij in het weekend al weer gevraagd om de jonge duiven te chippen in de electronische klokken! Ik schrok enigszins en haaste mij om het vliegprogramma te raadplegen. Gelukkig had en heb ik dat goed in mijn hoofd dus geen paniek. Hier zijn de duiven nog de ganze dag los. Van 10.00 uur tot 17.00 uur zullen we maar zeggen. Er wordt nog steeds verduisterd en de enting tegen paramixo en pokken dient nog plaats te vinden. Uiteraard zullen we dit de komende twee weken oppakken, echter zelf aansterken en de kleine mankementen overwinnen zonder medicatie is niet zo verkeert zo leert ons een grootmeester in onze fijne duivensport.

De komende weken zullen we uiteraard werk maken van onze jonge garde. Regelmaat en orde dient er weer te komen. Ook zullen we overgaan van kweekvoer naar jonge duiven voer en zoals gezegd zullen de entingen plaats vinden. Daarna is het werken richting eerste oefenvlucht.

Terug