Laatste nieuws

De dag na een lang duivenweekend

  • 12-5-2014

Iedereen was er gisteravond wel klaar mee. Maar toch ook was er duidelijk de grote opluchting bij velen dat het uiteindelijk vrij goed is afgelopen. En met vrij goed afgelopen bedoel ik met name als het om de verliezen gaat.

Bij ons is de koppel ook weer compleet. Gisteravond ontbrak nog een jaarling doffer maar die liep vanmorgen gelukkig weer voor het hok.

Zoals iedere week heb je blije gezichten en minder blije gezichten als het om de prestaties gaat van de afgelopen vlucht. Opvallend toch wel enkele leden die normaal gesproken een goede partij meeblazen en dit keer verstek lieten gaan.

Zelf zijn we ten aanzien van de prestaties redelijk tevreden. Het zijn vluchten waarop we veelal niet in het snuitje van de uitslag te vinden zijn. En dat was nu eigenlijk ook zo ook al was onze eerste duif nog de vierde in de vereniging. Wat ons vooral wel aanspreekt is dat we in de kampioenschappen geen “klapjes” hebben gekregen ten opzichte van de naaste concurrentie.

Of de duiven veel geleerd hebben van deze vlucht is maar de vraag. Een ervaring die ze wel meenemen zijn de twee nachten extra mand en dat kan zeker geen kwaad.

Gisteren bij thuiskomst hebben de duiven BS in het water aangetroffen. We hebben nog wel even getwijfeld, moet het wel moet het niet. Eigenlijk zijn we er geen hele grote voorstander van maar met drie nachten mand en met de dagfond voor de boeg leek het ons zeker geen kwaad kunnen. Gisteren en vandaag staat het op hun drinkmenu.

Tevens zijn de duiven verwelkomt in een lekker warm hok, we hebben de vloerverwarming en de ATX verwarmingsplaat namelijk enkele uren aan gehad. Lekker snel opdrogen en op temperatuur komen om zodoende weer snel te herstellen en richting komende week te kunnen werken. Zeer waarschijnlijk zullen we de duiven maandagavond niet laten trainen, doen we zondags ook nooit dus dat ritme gaan we vasthouden. Vandaag uiteraard nog wel in bad, ben benieuwd of ze daar zin in hebben na al die regen van gisteren.

Resumerend, een weekend van lang wachten, veel geduld hebben, gemopper en toch ook tevredenheid. Laten we blij zijn met de goede afloop en hopen dat we de komende vluchten niet al te veel van deze ellende hoeven mee te maken.

Vanuit Drente nog iemand die mij de vraag stelde of een duif die van de wind af kop vliegt een goede is. Hij meende dit op te kunnen maken uit mijn teksten. Nou daar kan ik wel iets aan toevoegen, de "wijsheid" die ik daar heb neergeschreven komt vanuit het Brabantse land. Ik heb er ooit eens een interessant stuk over gelezen. Het komt er op neer dat het om het vermogen om te kunnen oriënteren gaat. Bij een zeer snelle vlucht is het de kunst om goed en snel te kunnen oriënteren en dat is vaak aan de betere duiven voorbehouden. Nu hebben we er zelf niet veel ervaring mee omdat de zogenaamde waaivluchten vaak niet aan ons besteed zijn. Echter, er zijn toch wel voorbeelden van duiven die geweldig kunnen uithalen bij kopwind (echt duivenweer 1000 tot 1100 mpm) maar datzelfde ook doen bij snelheden van 1900 mpm of meer. Ze zullen er niet veel zijn maar dat moeten de "echte" zijn volgens zeggen. Bedenk één ding een topduif die niet in vorm is kan nog prijs vliegen van een 1000 meter vlucht. Een topduif in topvorm die mist juist heel gemakkelijk van een snelheid van 1.900 meter of meer. Dit hebben we zelf en velen met ons helaas te vaak mee mogen maken. Maar is een duif die een eerste speelt bij zeer hoge snelheid nu gelijk een topper? Nee dus! En is een duif die bij zeer hoge snelheid de uitslag mist een slechte? Nee dus! Zou wel erg kort door de bocht zijn om dat te kunnen stellen, was het maar zo simpel. Overigens moeten we één ding niet vergeten, ik heb aangegeven dat het zeker geen slechte zijn die bij hoge snelheden kopvliegen maar let wel, afgelopen zondag hadden we daar nog wel een heel ander element bij namelijk hevige en soms zelfs zeer hevige regenbuien en dat maakt natuurlijk wel dat de uitslag er een beetje anders uit komt te zien. Dit is wel degelijk een belangrijke nuance die aangebracht dient te worden. 

Neemt niet weg, een winnaar is een winnaar. Doet zo'n duif dat één keer dan is er weinig waarde aan toe te kennen maar doet zo'n duif dat vaker dan kan het geen verkeerde zijn, zeker bij hoge snelheden niet.

Afsluitend: een dikke pluim voor de LC en de convoyeurs. Het lange wachten is enigszins beloond en de duiven zijn onderweg meer dan uitstekend verzorgd!

Terug