Laatste nieuws

Een paar snipper uurtjes armer

  • 9-4-2014

Ondanks dat de temperatuur een stuk lager is geworden dan we de afgelopen dagen gewent waren eindelijk een open lucht met ruim voldoende wind en blauwe plekken.

Kortom de baas nog maar eens lief aankijken en een paar vrije uren opgenomen om de duiven nog een trainingsvlucht te geven. De reis ging dit keer naar Zwolle hetgeen een afstand van ruim 58 kilometer hemelsbreed betekent.

Al daar de doffers en de duivinnen gelijktijdig gelost om 14.15 uur. Ze vertrokken als een speer maar wel volledig de verkeerde kant uit, zover als ik ze kon nakijken maakten ze geen aanstalten om de goede richting te kiezen.

Bij thuiskomst bleek dat het overgrote deel reeds weer present was. Snelheid rond de 1.175 mpm bij een stevige westen wind en ook nog volledig de verkeerde richting in vliegen valt nog niet eens tegen.

Totaal 45 stuks waren gelijktijdig en de laatste tien zijn enige tijd later op één duivin na redelijk vlot nagekomen. Ontbreekt dus nog één duivin, betreft een taartjong van vorig jaar.

Op zich staan de duiven er goed op, ze voelen ook goed aan ook al mocht er wel wat meer gewicht op is mijn mening. Zoals de zaken er nu voor staan dan zullen we de meesten komende vrijdag inkorven voor de trainingsvlucht vanaf Duiven.

De jonge duiven inmiddels elke dag los. Er komt al een behoorlijke koppel buiten kijken. Van vliegen is uiteraard nog geen sprake, ze zijn ook nog behoorlijk jong met zijn allen. Komende weekend zullen er nog een 25-tal gespeend worden en dan zitten we eigenlijk al weer op ons tal. Over een paar weken enten tegen paramixo.

Enten tegen paratyphus is waarschijnlijk verleden tijd voor onze duiven. De praktijk leert dat het vrijwel geen toegevoegde waarde heeft. We zijn weer terug bij de adviezen van onze dierenarts dr. Mariën. Hij heeft altijd volgehouden dat preventief enten en kuren van nul en generlei waarde is, priet praat heb ik al jaren te horen gekregen. Zou de "oude" baas gelijk hebben? Als we na afgelopen maanden kijken bij ons op de hokken dan kan het antwoord JA zijn. Als ze paratyphus hebben dan verwijderd U het beste de zieke duiven van uw hok en kuurt een met een goede antibiotica. Preventief nooit met antibiotica kuren en ook niet met andere middelen als het gaat om paratyphus zijn zo ongeveer zijn woorden. We hebben nog geen "definitief" beleid gemaakt maar vergaren steeds meer informatie waaruit we t.z.t. onze strategie zullen bepalen.

Terug