Laatste nieuws

Een zomers weekend achter de rug

  • 31-3-2014

Tjonge wat hebben we een paar fijne dagen gehad in het weekend. Zomers warm, de jas kon echt uit!

Natuurlijk begint het dan allemaal te kriebelen en zo ook bij ons. Zaterdagmorgen de duiven gepakt en voor het eerst weggebracht. De eerste keer is voor ons altijd Makkinga, nog geen 5 kilometer hemelsbreed. Bij thuiskomst zaten de meesten reeds in het hok.

Na de middag gelijk de tweede training er achteraan. Dit keer naar Boyl, ongeveer 15 kilometer hemelsbreed. Bij thuiskomst een hand vol ouden reeds in het hok. Hoe anders was het vervolg, dat ging behoorlijk moeizaam en al met al ontbraken er zaterdagavond nog drie stuks. Toevalligerwijs alle drie taartjongen van vorig jaar, of dat zo toevallig is valt nog te bezien trouwens. Volgens mij hebben de taartjongen vorig jaar nooit oosten wind meegemaakt en dat zijn toch heel andere omstandigheden dan ze ooit hebben meegemaakt. Zondagmorgen voor 10.30 uur waren echter de drie achterblijvers ook weer present.

Zondagmiddag de duiven wederom gepakt en opnieuw naar Boyl gebracht. Dit keer was de koppel voor mij thuis op een enkeling na. Zondagavond ontbrak er nog één duivin, mogelijk dat ze maandagmorgen nog nakomt. Overigens het is inmiddels een duivin met een minnetje achter haar ringnummer. Vorig jaar als jong heeft ze ook al eens overnacht, dit vinden we niet erg maar moet niet structureel worden natuurlijk!

De oude duiven staan inmiddels op weduwschap. Nog een vijftal jongen liggen bij de doffers maar deze zullen over enkele dagen ook gespeend worden. Betekent tevens dat de weduwduivinnen waarmee we dit jaar gaan vliegen in het nieuwe hok zitten. Hopelijk kunnen we ze deze week overwennen zodat dat ook weer geregeld is.

Mogelijk dat we deze week nog een tweetal keren met de duiven op stap gaan om vrijdag in te kunnen korven. Lukt dit niet of gaat het ons niet naar de zin dan slaan we komende zaterdag over.

Al met al een druk duivenweekend. Ondanks de aangename temperatuur was het overigens helemaal geen ideaal duivenweer. Heiïg weer, matige zichten en sluimerende wolken met daarbij ook nog eens een oosten wind maakt dat je onmogelijk kan spreken van ideaal duivenweer. Echter de temperatuur vergoed veel en zoals is gebleken kunnen duiven veel aan.

Tot slot, na enkele maanden van stug doorzetten heeft Dolf het nieuwe hok helemaal gereed gemaakt. Afgelopen weekend zijn de twee nieuwe (zelf gemaakte) spoetnikken opgehangen zodat het projekt nu is afgewerkt. Het eindresultaat mag er absoluut zijn. Een degelijk en strak gebouwd hok, met naar het zich laat aanzien een voortreffelijk klimaat. Gebouwd op duurzaamheid en weinig onderhoud, wat wil een duivenliefhebber nog meer! Nu maar hopen dat de duiven het ook aangenaam vertoeven vinden in het nieuwe verblijf.

Terug