Laatste nieuws

Wat vind je van de nieuwe samenspel indeling?

  • 27-1-2014

In het weekend al twee mailtjes met de vraag wat ik van de voorstellen vind ten aanzien van de nieuwe samenspel indeling.

Ja wat moet ik er van zeggen. Voorop gesteld en bestaat geen commissie in ons heelal die het probleem ten aanzien van samenspel indeling naar IEDERS tevredenheid gaat oplossen. Dat is klip en klaar!

De materie is dusdanig ingewikkeld dat wat je ook bedenkt er ontstaan winnaars maar ook zeker verliezers. Het is ook de reden dat ik zeker niet in de samenspelcommissie zitting heb willen nemen. Ik ben nog wel gevraagd hiervoor maar kan mij hier onmogelijk neutraal in opstellen zeker niet na al die jaren communiceren vanuit de vereniging naar de afdeling over dit onderwerp.

Terug naar de voorstellen. Kijkend naar wat nu voorgesteld wordt dan mogen we op onderdelen zeker tevreden zijn. We willen als vereneniging immers graag competitie met en tegen onze buurverenigingen in Jubbega en Noordwolde. Nou dat lijken ze te regelen als de plannen doorgaan althans. Dus wat dat betreft tevredenheid.

Wat ik jammer vind is het feit dat de samenspelcommissie vrijwel zeker geen contact gehad heeft met de heer Coolen. De man die al sinds jaar en dag alles op het gebied van vlieglijnen, samenspellen en noem maar op heeft geanalyseerd. Vanwaar de gedachte dat ik denk dat ze geen contact gehad hebben met deze man? Wel de samenspelcommissie komt wederom met een voorstel waarbij we lange en diepe samenspelen hebben. En dat is funest voor eerlijk spel. Dit kan iedereen met een beetje puzzelen uit de uitslagen halen en toch geloofd iedereen nog steeds dat diepere samenspelen eerlijker spel opleveren dan bredere samenspelen. Dit is pertinent niet waar namelijk.

Even heel kort de situatie schetsen: Een westen wind wordt gemiddeld genomen gecompenseerd door een oosten wind. Een noorden wind is een "neutrale" wind waarbij je vrijwel geen verliezers hebt. Echter een noorden wind wordt vrijwel nooit gecompenseerd door een zuiden wind en al helemaal niet door een stevige zuiden wind (1.500 tot 1.800 mpm). Kortom twee keer per jaar een stevige zuiden wind (en die hebben we gemiddeld rond de 5 keer per jaar) en je bent gezien voor alle denkbare kampioenschappen voor de samenspelen en dus ook afdeling. De enige remedie hiertegen is de samenspelen minder diep maken, dit kan ten gunste van de breedte geregeld worden. Waarom zijn we uitgeschakeld bij een stevige staartwind? Wel de duiven vallen bij bosjes op de achterhand (niet een paar duiven maar onder extreme omstandigheden kunnen er zelfs 150 tot 250 duiven op de achterhand vallen voordat de eersten in het zuidelijk deel van het samenspel gaat vallen). Gevolg weg punten, gevolg weg kampioenschappen.

Nu terug naar de voorstellen. Onze zegen hebben ze, we willen het graag proberen en zijn al lang weer blij dat Jubbega en Noordwolde weer onze directe "concurrenten" worden.

Voor het overige hebben we wel degelijk de intentie maar nog steeds niet de illusie dat het mogelijk is om in onze omgeving voor het generaal kampioenschap van de afdeling te gaan. Willen we dat wel dan zullen we moeten verhuizen zo simpel is dat.

Terug