Laatste nieuws

Bezoekje dokter Mariën

  • 11-1-2014

Afgelopen week zijn alle duiven weer voorzien van een vaccinatie tegen Paramixo. Sinds de afgelopen vijf jaar worden inmiddels ieder jaar alle duiven hiertegen geënt. Daarvoor werden de kweekduiven bijna altijd overgeslagen. Echter het kan niet, de risico's zijn te groot tegenwoordig. Paramixo is een veel voorkomende ziekte momenteel en dat wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat er niet, of niet goed, geënt wordt.

Overigens kweekduiven ouder dan 4 jaar worden niet meer geënt tegen paramixo dit op aanraden van deskundigen op geneeskundig gebied bij de postduiven.

Ook de mest en de gebruikelijke keeluitstrijkjes leverden geen vervelende zaken op zodat er langzaam aan toegewerkt kan worden naar de kweek.

De planning is dat we op 24 januari gaan koppelen. Met deze datum ben ik wel heer erg blij. De ervaring leert toch wel een beetje dat hoe jonger de jongen hoe beter de prestaties. Wat dat betreft zouden we terug moeten naar half februari koppelen.

Voorbereiden voor de kweek doen we niet in extreme mate. Is ook nergens voor nodg of u moet de wedstrijd willen winnen wie de duiven het snelst op eieren heeft gekregen. Maar die wedstijd telt bij ons niet voor het generaal kampioenschap dus daar doen we niet aan mee.

Gewoon een goede verzorging, de duiven niet te vet laten worden en als ze eenmaal gekoppeld worden de dagen een beetje met kunstlicht verlengen. Werkt altijd prima en binnen veertien dagen nagenoeg alles op twee eieren.

Terug