Laatste nieuws

Enkele vragen over paratyphus

  • 30-11-2013

Nadat ik afgelopen zondag melding maakte van het feit dat we onze duiven hadden geënt tegen paratyphus heb ik de afgelopen week een viertal vragen gehad hierover. Vier totaal verschillende vragen maar ze hadden allemaal betrekking op de paratyphus enting.

Velen twijfelen kan ik merken en dat is begrijpelijk. Het is ook niet niks, drie weken kuren en dan ook nog eens een spuit er in. En dat terwijl de duiven misschien wel 100% gezond zijn!

Echter als je ooit een keer paratyphus op je hok hebt gehad dan denk je er wel enigszins anders over. Vroeger werden er complete hokken afgebroken (zelfs in de brand gestoken) als de duiven paratyphus hadden gehad. Dit laatste lijkt me nogal overdreven maar toch.

Kijk als ik onze dierenarts dr. Mariën vraag naar entstof voor paratyphus dan zal ik dat niet krijgen. Uw duiven zijn toch niet ziek? is zijn vraag dan standaard. Mariën moet niets van medicijnen e.d. hebben, met uitzondering van de paramixo enting!

Echter als u een hok met duiven hebt die u lief is en als het dan ook nog eens zo is dat u met regelmaat (jaarlijks) enkele duiven bijhaald (hopelijk ter versterking van uw kolonie) dan is het bijzonder raadzaam om de duiven juist wel te kuren en te enten tegen paratyphus. Het risico van het krijgen van paratyphus blijkt in dergelijke situaties aanmerkelijk groter.

Daar komt bij indien u tijdens het vliegseizoen een zo groot mogelijke kans wilt hebben op succes en niet halverwege uitgeschakeld wilt worden doordat de duiven niet meer vooruit te branden zijn vanwege paratyphus is het eveneens raadzaam om te enten. 

Tot slot er zijn duivenartsen die beweren dat in een groot aantal van de gevallen waarbij liefhebbers die normaal goed spelen geen papier kunnen raken te maken hebben met sluimerende paratyphus. Je ziet het niet aan de duiven, geen uiterlijke kenmerken maar als het bloed op de kweek gezet wordt blijkt er dus toch sprake van paratyphus. Einde seizoen dus.

Het is maar wat je wilt, wij kiezen voor het zo klein mogelijk houden van gezondheidsrisico's. Uitsluiten kunnen we helaas NOOIT.

Gisteravond weer te gast op Urk bij de vereniging Tot Weerziens Urk. Het was weer de jaarlijkse feestavond van rayon Frisia. Zoals gebruikelijk werd er weer groots uitgepakt met overheerlijke vis! Al met al een bijzonder gezellige avond met een prima opkomst. 

Terug