Laatste nieuws

Een druk duivendagje

  • 1-4-2013

Geen vluchten, geen africhtingen maar toch was het waarachtig een druk duivendagje. De tweede paasdag 2013. En het is ook zeker geen grapje ondanks de eerste april.

Vanmorgen eerst de normale verzorging van de duiven. Krabben, voeren u kent het allemaal wel. Vervolgens de kwekers in bad. Dat doen we in het hok dus de vloer gelijk ook weer spik en span nadat het bad was verwijderd.

Vervolgens de zwaailamp van collega Fred opgehaald. Deze plaatsen we op de spiegels naast het hok van de jonge duiven. De zwaailamp gaat aan op het moment als de jongen naar buiten gaan. En vandaag was het zover de jongen van het Trespa hok mochten voor het eerst naar buiten. Niet dat het ideaal weer was maar het zonnetje scheen er in ieder geval wel bij. Zo'n kwart van de duiven heeft even op het dak gekeken maar een kleine drie kwartier later zaten ze ook allemaal al weer binnen.

Helpen de spiegels en de zwaailamp tegen de roofvogel? Jazeker! Het heeft vandaag heel goed geholpen zelfs. Geen enkele roofvogel gezien! Echter........over een twee of drietal dagen kan het helemaal anders zijn en zullen de spiegels met lamp ook al niet meer helpen.

sam_0394_400_02

Tijdens het loslaten van de jonge duiven het nestmateriaal uit de broedschotels verwijderd en alle schalen in de week gezet. Vervolgens met de hoge drukreiniger alle schalen schoongespoten. Dankzij de schrale oosten wind wilde het goed drogen zodat alle schalen weer schoon binnen staan.

sam_0397_400_01

sam_0399_400_01

Tevens vandaag de jongen duiven weer uit de verzendmand gehaald. Ze hebben er enkele dagen in gezeten en weten nu wat eten en drinken is in de mand. Wat opviel is het feit dat er niet één jong naar de drinkbak liep toen ze weer terug in hun hok waren. Betekent dus dat ze wel degelijk voldoende hebben gedronken in de mand. Deze ervaring hebben ze maar weer opgedaan.

Vanavond, 1 april dus, voor het eerst gestart met het verduisteren van de jonge duiven. Dit doen we van 18.30 uur tot 7.30 uur en zal tot eind mei gaan duren.

De training van de oude doffers is zonder meer goed, die van de duivinnen is uitermate goed. Althans vanavond! De dames vonden het prachtig om hoog weg te trekken en hebben een dik uur volop getraind. Helaas heeft de eerste doffer met vleugelproblemen zich al weer aangediend. Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen hetgeen ons elk jaar een twee tot drietal duiven kost. Wel heel erg jammer maar het is niet anders. Grote veroorzaker zal toch wel zijn het feit dat ze de hele winter vast zitten. Voeg daar nog eens bij dat ze gelijk bij de tweede keer loslaten al drie uren aan één stuk gevlogen hebben (door de roofvogel) en de enorme kou. Het zijn allemaal ingrediënten die de duiven niet goed doen in ieder geval. 

O ja, gisteren gehoord dat de trainingsvlucht van a.s. zaterdag 6 april ook niet doorgaat. Een goed besluit overigens denken we. Echter de vraag is hoe gaat het vervolg er nu uit zien. Een duivenliefhebber wil graag duidelijkheid. We zullen rustig afwachten.

Terug