Vragen over voeren
Krijg bijzonder genoeg de afgelopen week een drietal vragen over het voeren van de duiven nu ze in de rui zitten. Wat voer je, hoe voer je, heb je tips en wat te doen met bijprodukten.
Ja wat moet ik er van zeggen. Allereerst kan ik eenvoudig aangeven hoe het hier toe gaat. Het is hier de blauwe zak van Embregt-Theunis die verstrekt wordt een prima voer! Daar wordt geen ander voer aan toegevoegd ze moeten het hier mee doen. Ik verstrek daarnaast nog een handje snoepzaad per dag en dat is het qua voer. Oftewel bijzonder eenvoudig.
Ik voeg er altijd wel aan toe dat het niet mijn ideaal plaatje is. Ik doe het vanwege gemak en vanwege het feit dat ik er altijd aan kan komen en niet voor niks naar een voerleverancier ga die mij aangeeft dat hij het gevraagde zakje duivenvoer niet op voorraad heeft. Niets frustrerender dan dat!
Of ik ook geloof in ruivoer? Jazeker geloof ik daar in. Er is de afgelopen jaren voldoende onderzoek geweest om te bepalen welke zaden het meest ideaal zijn om te verstrekken in welke periode. Oftewel tijdens de kweek, de rui, de vitessevluchten maar ook de zware fondvluchten om maar een paar voorbeelden te noemen. Nu zou je kunnen proberen om een zak voer samen te stellen waar alles in één keer in zit maar die moet nog steeds in produktie gebracht worden.
Worden ze er minder van om één soort voer te voeren zoals ik doe? Nee natuurlijk niet, maar ik beantwoord de vraag dan ook vanuit de geachte om het aller, maar dan ook allerbeste voor de duif te willen. Ik denk dus dat het beter kan dan ik doe!
Bijprodukten, meer voor het baasje dan voor de duif. Dat denk ik zeer zeker wel. Grit is een geen bijprodukt maar een hoofdprodukt hier bij mij op de hokken. Minstens zo belangrijk als een goed zak voer! Maar al het andere, ja hoor ik geef ook wel mineralen of iets uit de dure emmer. Maar moet dat? Welnee geloof er helemaal niets van. Betere duiven die moeten we!
Unikon
Gisteren een dagje Kerkdriel. Niet naar Jan Hooymans want daar heb ik niets te zoeken denk ik maar wel naar Nico de Heus van Unikon. Ik heb de afgelopen week alle Unikon klokken van de vereniging verzameld en aangeboden aan Unikon voor een (verplichte) keuring en dus ook een nieuw NPO zegel.
Al met al dik 430 kilometer gereden inclusief een kleine omleiding vanwege een pechgeval op de weg. Oftewel totaal 2 en een half uur sturen en dat keer twee. Ach je doet wel eens wat denk ik dan.
Maar al met zeer positief verrast op de wijze zoals ze bij Unikon de zaakjes hebben aangepakt. De kloknummers werden allemaal gecontroleerd met het door mij aangeleverde formulier. De software werd gecontroleerd, er werd gekeken of het oude zegel ook verbroken is geweest, er werd gekeken naar de leeftijd van de batterij, er werd gekeken naar de schakelaars op de Profi datalogger en er werd gekeken naar de duidelijkheid van het beeldscherm. Vervolgens als alles ok was kon het nieuwe zegel geplakt worden.
Dit klusje dus achter de rug, nu nog een vijftal Tauris klokken en De Griffioen is er weer klaar voor.
Veren
Uiteraard nog steeds zeer veel veren. Inmiddels een vijftal duiven die hun volledige staart hebben geruid. Rare wezens zijn het op dit moment dus. Maar goed het proces is in volle gang. De paratyphus kuur is inmiddels afgerond. Dat gedoe weer achter de rug gelukkig.