Laatste nieuws

Les 13 Losplaats 3

  • 3-7-2024

Buurman

Dolf gaf het laatste zetje, liep gisteravond al met de gedachte rond om vanmorgen de jongen nog één keer een trainingsvlucht vanaf Frederiksoord te geven. De buienradar bracht mij aan het twijfelen maar toen de buurman vanmorgen aangaf nog een keer met de jongen op pad te gaan had ik zoiets wat Dolf kan kan ik ook!

Lekker snel

Wat dan zo mooi is, een dikke 10 minuten later staan de manden in de auto en kan ik vertrekken. Ideaal om niet met weet ik hoeveel manden te hoeven sjouwen en eerst een aanhanger achter de auto te moeten koppelen. Nee, rolgrodijn naar beneden, duiven in de mand en rijden.

Losplaats 3

Wederom Frederiksoord, eigenlijk mijn vaste stekje op de Westerbutenweg midden in de landerijen. De foto's bij deze stukjes tekst zijn steeds recent maar uiteraard wel telkens op dezelfde plek genomen. Het geeft mooi aan hoe de luchten op dat moment zijn.

Dit keer in één koppel gelost omdat de buien mij op de hielen zaten. Niet dat de duiven niet in de regen kunnen vliegen maar ik zit er niet direct op te wachten en al helemaal niet bij de huidige temperaturen. Mijn auto gaf 14 graden aan bij lossing.

Thuiskomst

De thuiskomst is mooi gefilmd door Trijntje. Altijd leuk om te zien. De helft ging zeer vlot naar binnen en de andere helft bleef vliegen. Toen ik thuis kwam, zaten er 25 stuks binnen en die hadden zich te goed gedaan aan het snoepzaad. De andere helft vloog nog om of zat bij de buren op het dak.

Klepje dicht

Opvallend was wederom dat er een stuk of vijf ontbraken. Nergens te bekennen en ik denk dat die in een koppel trainende duiven van een ander hebben gezeten. Lang verhaal kort, om 11 uur kon het klepje dicht en zat alles binnen. 

Resumé

Totaal 13 keer afgericht. 

2x Losplaats 1 Makkinga op 3 kilometer

3x Losplaats 2 Boyl op 10 kilometer

6x Losplaats 3 Frederiksoord op 23 kilometer

2x Losplaats 4 Havelte op 28 kilometer

Begonnen op 4 juni met het eerste loopje, nu dus 3 juli precies dertien keer verder met dit soort trainingsvluchtjes. Moet dat allemaal? Ik denk het absoluut niet, kan het kwaad? daarvan denk ik ook absoluut niet. Leren ze er van? ik denk nauwelijks.

Goede duiven hoef je niets aan te doen, slechte duiven kan je niets aan doen. Een uitspraak die valt te lezen bij Gert Krab op de website en daar zit een enorme kern van waarheid in volgens mij.

Wel hebben ze van alles en nog wat meegemaakt de afgelopen dertien keer. Ze weten wat regen is, ze weten wat hagel is, ze weten wat zeer zware bewolking is, ze weten wat een bijzonder harde wind is, ze weten wat kopwind is, ze weten wat oosten wind is, ze weten wat een behoorlijke warmte is, ze weten wat een strak blauwe lucht is, ze weten wat verspreid over de dag thuiskomen is,  kortom veel omstandigheden meegemaakt in de afgelopen vier weken.

En dan toch allemaal nog op appèl zijn doet me ook wel weer goed. Verliezen gaan er nog genoeg komen namelijk.

Allemaal niet zo interessant

Ik realiseer mij dat het wegschrijven van al die lesjes voor de lezers niet zo interessant is. In dit geval doe ik het ook vooral voor mij zelf. Kan volgend jaar mooi zien hoe ik het toen allemaal gedaan heb en wanneer ik gestart ben  enzovoort enzovoort. Het is nu afgelopen met de lesjes. Wat gaat volgen zullen lapvluchtjes worden tussen de wedvluchten door.

Africhting afdeling

In principe zijn ze klaar voor de trainingsvlucht van de afdeling vanaf Duiven, afstand 117 kilometer. Of ik ze inkorf beslis ik op het laatste moment. Het weer staat me niet aan maar goed daar moeten we tegenwoordig mee dealen. Daar staat tegenover er valt ook niet zoveel te winnen met zo'n loopje om des keizers baard.

Kortom ik twijfel nog........zoals gewoonlijk!

Terug