Laatste nieuws

Snelste van afdeling 9, 10 & 11 vanaf Chalons en Champagne

  • 26-6-2024

Chalons en Champagne

Afgelopen zondag konden de duiven, na drie nachten mand, dan toch gelost worden in Chalons en Champagne. De afstand tot de hokken hier bedroeg 471 kilometer ruim.

Een lossing om 7.30 uur was natuurlijk al mooi meegenomen en het weer onderweg was ook goed. De wind was in noord Frankrijk noord west en later werd dat zuidwest tot west.

De hoop was er wel, vooral gelet op vorige week toen met zeer hoge snelheden twee vroege duiven in de afdeling geklokt konden worden. Persoonlijk vind ik dat altijd een bijzonder goed teken als het gaat om conditie en forme van de duiven. De training bij huis van de duivinnen was ook weer uitstekend dus hoopvol werden de duiven opgewacht. Natuurlijk nog wel in het achterhoofd dat ze geen twee maar drie nachten mand gehad hebben. Hoe zouden ze dat doorstaan heb ik mij nog wel afgevraagd.

Boreen

De meldsite werd in de gaten gehouden en op een gegeven moment stonden de jongens uit Steggerda op de eerstgemelde plaats. Een simpele rekensom leerde mij kennen dat er dan bij mij om 13.06 uur geklokt zou moeten worden.

Even over één uur maakte ik mijn (gebruikelijke) loopje bij de zijkant van het huis langs om voor huis een wijdere blik de wereld in te kunnen werpen. Ik stond zowaar nog geen 20 seconden te kijken of daar kwam een duif aangevlogen welke wel heel duidelijk de vleugels bij elkaar gooide. Ik maakte rechtsomkeert maar kon hem niet meer zien vallen want hij was al geklokt en zat nog net op de valplank. De klok gaf 13.02 uur aan. Poe dat moet een vroege zijn was wat er direct door mij heen ging. De gebr. Homma kloppen met zoveel tijdsverschil overkomt je niet zo vaak namelijk want de mannen hebben ze het hele jaar al behoorlijk goed!

Het was mijn jaarling duivin NL23-931 "Boreen" die als eerste arriveerde. Het betreft een jong uit de samenkweek met Hans & Evert Jan Eijerkamp. Vader is "Bor" een Leideman aangekocht door Eijerkamp en moeder is niemand minder dan mijn eigen Ireen, beste vitesse duif 2022 Pipa ranking. De week voor deze vlucht vanaf Duffel won ze een 8e in de afdeling tegen 8.520 duiven met een snelheid van 2.154 mpm.

Whatsapp

Boreen was werkelijk nog geen 25 seconden geklokt of ik had al drie appjes op mijn mobiel ontvangen met daarin felicitaties met deze vroege duif. Nou ik dacht nog dat is wel heel voorbarig maar uiteindelijk kwamen daar de volgende meldingen bij en bleek niemand minder dan mijn eigen clubmaten Jan & Symen Timmermans drie minuten en 45 seconden later geklokt te hebben en dat was dan weer goed voor de tweede en derde melding in Friesland. Tjonge wat een prachtige ontknoping kon dit gaan worden.

Meldsites

Natuurlijk snel ook andere meldsites geraadpleegd van de andere twee afdelingen die gelijktijdig met Friesland '96 zijn gelost. In afdeling 9 was het wederom mijn gewaardeerde sportvriend Arnold Paalman die namens de combinatie Eijerkamp-Paalman het mooie weer maakte met de vier eersten in afdeling 9 wederom een kunststukje van deze mirakelman uit Laren. Snelheid toch rond de 28 meter per minuut langzamer. In afdeling 10 stond Team B. & J. Willems uit Darp op één in de meldlijst. En ten opzichte van deze melding was mijn eerste duif 36 meter per minuut sneller.

Tja en toen was het lange wachten op de overvlucht nog wel een dingetje. Immers verderop zouden er nog snellere kunnen zijn. Het bleek niet het geval zodat de overwinning ook in de drie afdelingen een feit was. Boreen verslaat hiermee 29.197 duiven en dat is toch niet misselijk, al helemaal gelet op de enorme spreiding in het gebied.

3e Grandprix overwinning

Na Dizy le Gros, Entroeungt nu dus een grandprix overwinning vanaf Chalons en Champagne. Toch wel bijzonder gaaf om in vier jaar tijd drie keer met een GP zege aan de haal te gaan. Er zullen niet veel zijn die dat ook kunnen zeggen, al helemaal gelet op het feit dat de grand prix vluchten nog niet zo heel lang bestaan.

Afdelingsoverwinning

Het werd inmiddels de 7e afdelings overwinning sinds mijn herstart in 2021. Ik ben er reuze blij mee, zo simpel is het per slot van rekening niet. Er zijn iedere week vele kapers op de kust en dan zijn we ook nog afhankelijk van een gunstige wind. Want naast goede duiven die je nodig hebt moet toch echt wel gezegd worden dat er van de wind nooit gewonnen kan worden!

Felicitaties

Al die collega liefhebbers die de moeite hebben genomen om mij te feliciteren met deze overwinning hartelijk dank!!!! Het waren er in totaliteit meer dan 325 stuks heb ik geteld. Whats app, telefoon, ja zelfs SMS, mail, messenger en natuurlijk Facebook uit alle hoeken kwamen ze binnen. Erg mooi om mee te maken.

Het werd voor mij uiteindelijk een memorabele duivendag. En een overwinning die ik met trots toevoeg aan mijn mooie lijstje met hoogtepunten.

Terug