Laatste nieuws

Les 10 Losplaats 3

  • 25-6-2024

Zomer

Eindelijk dan toch een paar zomerse dagen. En dat merk je dan ook gelijk, strak blauwe lucht, oost noord oosten wind,  snel oplopende temperaturen kortom zaken waar we aan moeten wennen. Maar deselniettemin had ik op de planning staan om de jongen  vandaag wederom een lesje te geven.

Losplaats 3

Oftewel vanmorgen vroeg eerst de oude duiven bij huis laten trainen en onderwijl de jonge duiven in de mand gedaan. Snel nog een broodje en een kop thee naar binnen werken en op pad naar losplaats 3 en dat betekent voor mij Frederiksoord, afstand 23 kilometer door de lucht.

Prachtig weer

De thermometer in de auto gaf om 8.30 uur reeds 20 graden aan maar daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Lekker eigenlijk, een strak blauwe lucht heb ik meer moeite mee maar ook dat hoort er bij. Heb ze een kleine tien minuten laten staan om ze vervolgens om 8.45 uur de vrijheid te geven.

Vertrek

Het vertrek was zondermeer goed te noemen. Ze gingen gelijk de goede richting uit en al snel waren ze uit zicht, ondanks of misschien wel dankzij, de strak blauwe hemel.

Thuiskomst

Bij mijn thuiskomst een half uurtje later zaten er 25 stuks van de 39 in het hok en die hadden de paar handjes snoepzaad reeds naar binnen gewerkt. De rest vloog nog om de deur en zaten tussen de koppel van de buren.

Kortom

Als ze goed zijn maakt het allemaal niet zoveel uit denk ik. Bewolkt of onbewolkt, 10 graden of 25 graden, harde wind of geen wind, het zit meer tussen de oren van het baasje dan die van de duiven!

Klaar

In principe ben ik klaar met africhten. Zullen zeker nog wel enkele volgen maar normaal gesproken houdt het hier op bij 10 keer. Nu gezond houden!

Bijlichten oude duiven

Maandagavond 24 juni 2024 gestart met het bijlichten van de oude duiven. Verduisteren van de oude duiven doe ik nooit maar het bijlichten (uiteraard) wel. Blijven ze even langer in de mood en vooral ook houden ze hun pennen nog even wat langer vast. En dat is voor mij weer van belang voor de natourvluchten natuurlijk. De vluchten die traditiegetrouw als afsluiting gelden maar waar ik in april altijd al naar uitkijk!

Gestopt met verduisteren

Maandagavond 24 juni 2024 gestopt met het verduisteren van de jonge duiven. Hiervoor bouw ik nooit af, nee zo van de ene op de andere dag zitten ze aanmerkelijk langer in het daglicht dan de dagen ervoor. Ik laat het in principe altijd afhangen van hoe glad ze zijn. Zouden er nog veel ruignekken bijzitten dan plak ik er ook zo maar één of twee weken aan vast nog.

Maar ze zijn eigenlijk allemaal zo strak als ik weet niet hoe, oftewel stoppen met die gordijnen.

Terug