Laatste nieuws

Nog maar eens proberen nu vanaf Duffel, los om 10.45 uur

  • 2-6-2024

Duffel

Ze staan dus daadwerkelijk in Duffel op dit moment. Ik grapte gisteren tegen een collega liefhebber dat Duffel op dit moment de plaats is in Europa waar zich verreweg de meeste postduiven bevinden. Als ik snel geteld heb zullen er rond de 47.000 duiven in de wagens zitten die in Duffel staan te wachten op een lossing.

(foto watsapp groep afdeling 11 en geplaatst met toestemming van afdeling Friesland '96)

Bovenstaande foto is van de losplaats Duffel vanmorgen rond de klok van 8.00 uur. Ook hier vergelijkbare luchten zoals de foto die ik maakte vanmorgen.

Foto

De foto bij dit riedeltje tekst is genomen op exact dezelfde plaats en op exact hetzelfde tijdstip dan gisteren. Zoek de verschillen zou ik zeggen. Met een beetje fantasie en goede wil zouden we kunnen zeggen dat de bewolking wat dunner is geworden. Het zijn ook de berichten die ik van liefhebbers uit België doorkrijg dus het lijkt een overall beeld te zijn. De hoop is nu gevestigd op de zon die mogelijk wat makkelijker door deze dunnere bewolking kan heen branden. Dit zou moeten gaan gebeuren in de loop van de morgen. We wachten maar af.

IWB

Ik word met zeer grote regelmaat (soms) bestookt met vragen. Gelukkig gaan de meesten over de duiven maar tijdens vluchtdagen hebben we daar geen tijd voor blijkbaar en gaat het alleen maar over heel veel randzaken. Natuurlijk (?) staat op één vandaag ons IWB. Wat ik daar allemaal van vind enzovoort

Kijk als ik wekelijks een verslag schrijf over de afgelopen vlucht voor de regionale krant hier dan gebruik ik met enige regelmaat het IWB. Schrijf dat dan voluit zo van op advies van het Instituut Wedvlucht Begeleiding heeft de Nederlandse Duivensportbond in Papendal besloten om voor het komend weekend geen dagfondvlucht te laten vervliegen. Dat is een hele mond vol en staat natuurlijk niet zo gek. De buitenwacht denkt hopelijk dan ook een beetje van zo, dat gaat er proffesioneel aan toe in de duivensport.

En zo zie ik het ook wel een klein beetje. Ons IWB kunnen we echt niet meer zonder. De bemensing bestaat uit vrijwilligers en volgens mij zijn dat (gelukkig) inmiddels ook allemaal duivenliefhebbers. Zij bestuderen de weerkaarten en berichtgeving van de proffesionele weersstations in ons geval het Zimoa nog steeds dacht ik. Samen komen ze dan met adviezen of er wel of niet gelost kan worden. Waar we voor moeten oppassen is dat het een soort van concoursleiders gaan worden. Laat het IWB zich nu met het weer bemoeien en vooral niet met losplaatsen en lossingsrichtingen.

Ik denk dat we hier niet meer zonder kunnen. Of het altijd even leuk is dat kunt u zelf invullen en of het altijd terechte beslissingen zijn nee natuurlijk niet. Maar laten we wel even eerlijk zijn het weer laat zich met regelmaat nog voor geen uur voorspellen, oftewel het is niet zo eenvoudig.

Overnacht

Wat toch raar dat sommige liefhebbers gisteren met hun duiven op pad gaan voor een trainingsvlucht. Veelal onder het mom van we moeten er geen watjes van maken enzovoort enzovoort. Ook een reactie die binnenkwam, dat moesten ze als eerste verbieden werd er bijgeschreven in de mail. Nou mensen laten we ons daar maar niet druk om maken. Vrijheid blijheid, misschien verstandig om zulke dingen niet de wereld in te slingeren want fraai is het niet natuurlijk.

Overigens ben ik wel erg blij dat het marathonprogramma ook weer los gaat. Krijgen we ook weer wat zuiverder beeld in de uitslagen op de kortere vluchten. Al die marathon duiven die eigenlijk voor training meezijn geven natuurlijk veel extra prijsduiven voor de echte vitessers. Ik noem het zelf altijd wat "nep" prijzen die extra te verdienen vallen. Moet wel zeggen het kan soms degene die wat minder goed kan meekomen helpen om op de uitslag te komen en dat werkt dan weer stimulerend voor die mensen om vooral wel door te zetten.

Ach zo kunnen we overal wel iets van vinden zo langzamerhand. Laten we het toch liever maar bij onze duifjes houden, dat is veel leuker om te doen volgens mij. Tip, ga eens wat meer opschrijven van en over uw duiven. Dingen die u opvallen in gedrag maar ook in getallen vanaf de uitslag. Het is zo leerzaam en vooral als daardoor een tiental jaren terug kunt gaan en al die episteltjes eens naast elkaar gaat leggen.

Gelost

Inmiddels is bekend dat de duiven om 10.45 uur gelost zijn. Ik het werkelijk geen idee hoe dit gaat aflopen. Duiven komen er zeker thuis maar hoe het concours gaat uitpakken moeten we maar rustig afwachten.

Klokken ergens tussen 13.45 uur en 14.15 uur moet lukken lijkt mij.

Genieten

Hoe het allemaal zal lopen weten we nog niet maar laten we proberen te genieten van de aankomsten!!

De aankomsten waren op zich prima. Kwamen wel van meerdere richtingen maar mijn eerste duif kwam vrijwel pal uit het zuiden. Het was 14.14 uur toen de NL23-215 "Jesper" als eerste op de antenne viel, hij had hierbij nog een extra draai nodig maar vervolgens zonder aarzelen geklokt. Snelheid 1.179 mpm. Het duurde maar liefst 7 minuten toen nummer twee zich melde. Het betrof mijn eerste getekende NL21-205 "Magic Boy".

Het vervolg is redelijk maar allerminst spectaculair. Eigenlijk vond ik het maar een stroef vluchtje voor een vitesse vlucht.

Gelukkig kon rond de klok van 16.00 uur het klepje wel dicht en is dus alles weer op appèl.

Uitslag in de vereniging tegen 489 duiven:

3,19,19,35 enzovoort met totaal slechts 8 duiven van de 20 op de uitslag.

Hierbij nog een grote kanttekening dat de klok van buurman Dolf in het clubgebouw niet uitgelezen kon worden vanwege een mankement. Hopeloos natuurlijk echt om horensdol van te worden als de elektronica je in de steek laat. Hopelijk kan het intern geheugen van de klok nog veilig gesteld worden zodat de duiven alsnog geplaats kunnen worden op de uitslag.

Tot slot wat opviel was de enorme dorst. Niet normaal zoveel de 20 thuiskomende duiven hebben gedronken. Ruim 720 ml. meer dan bijvoorbeeld vorige week. Ook waren er drie overtrekkende duiven die bij de buren op het platte dak een bek drinken hebben genomen. Al met al, we hebben een vlucht gehad maar daar is voor wat mij betreft ook alles mee gezegd. Maar snel vergeten.

 

Terug