Laatste nieuws

We staan weer in de wachtmodus, gelost om 12.45 uur

  • 25-5-2024

Regen

Ongelooflijk zoveel regen als er gevallen is en op vele plaatsen ook nu nog valt. Ik heb nog nooit in zo'n kort tijdsbestek zoveel regen in mijn kleine regenmeter gehad. Worden we niet vrolijk van met zijn allen. 

Ook voor onze duivenvluchten een waardeloze situatie natuurlijk waarbij er gelukkig wel een lichtpunt is. Het gaat opklaren en er zijn hoopvolle verwachtingen dat er mogelijk rond de middag lossingen kunnen plaatsvinden. Dat zou natuurlijk mooi zijn want ook voor morgen (zondag) zijn de voorspellingen aardig bijgesteld en dan wel in negatieve zin. Arme afdelingen die vanavond gaan inkorven en met goede vooruitzichten dachten en hoopten om zondag te kunnen lossen.

Voorspellingen

Er is geen mooier vak dan dat van weerman lees je met enige regelmaat. En dat dan wel met een sarcastische ondertoon natuurlijk. Nou ik denk zelf ook dat er geen mooier beroep is dan dat van weerman maar dan wel om zijn grilligheid, onvoorspelbaarheid en dus ook veel gebrek aan logica.

Wat waren de verwachtingen slecht voor zaterdag, nu blijkt er hoop te zijn op aanmerkelijk beter weer in de middag met zelfs mogelijke loskansen. Wat waren de vooruitzichten goed voor de zondag, nu lijkt het een stuk minder te gaan worden. En met deze wetenschap moeten onze IWB mensen proberen iets zinnigs te roepen over de lossingsmogelijkheden. Ga er maar aan staan, ik denk bij tijden een wel heel ondankbare en vooral ook super lastige taak. Kortom het weer valt echt niet te voorspellen, soms zelfs voor nog geen uur in de toekomst en de voorbeelden daarvan stapelen zich met de regelmaat van een klok op. Man man wat een ingewikkelde materie.

Lossing om 12.45 uur

Het is vandaag toch gelukt! De lossing heeft plaatsgevonden om 12.45 uur bij een zuiden wind zo staat te lezen op de website van onze afdeling. Nou en dan hebben we gelijk al weer een volgend punt te pakken met betrekking tot het weer waarmee we te maken hebben. Alle zogenaamde "windsites" geven een west tot zuidwestelijke wind voor Arlon op het tijdstip van lossing en gaandeweg de reis richting het noorden draait deze naar het zuidoosten zo is de gedachte althans. Ben benieuwd hoe we het hier thuis ervaren!

Maar hoe het ook is, de lossing is een feit en ik denk een prima beslissing.  Ze zullen het vast niet volledig droog houden maar dat mag de pret toch eigenlijk niet drukken hoop ik. Kijken we nog maar een keer naar de weersvooruitzichten voor later in de middag dan zouden we in Donkerbroek wel eens moeten duivenwachten met de paraplu op. Laten we hopen dat we daar van gevrijwaard blijven.

Snelheid

Het zijn er inmiddels enkele tientallen appjes die ik binnenkrijg met de vraag wat de snelheid gaat doen vandaag. Ik beantwoord ze praktisch niet meer want dan kom ik tijd te kort is mijn gevoel. Maar wat te denken van die snelheid, moeilijk hoor. Voor ons verwacht ik rond de 1.500 mpm en voor de uiteindelijke afdelingswinnaars verwacht ik toch een kleine 50 mpm sneller. Het is maar net waar ze langs vliegen en wat ze eventueel aan regen gaan meekrijgen. Ik hou het maar tussen 16.45 uur en 17.00 uur.

Genieten

Wat we ook allemaal bedenken en wat we er ook allemaal van vinden, één ding moeten we niet vergeten vandaag en dat is te genieten van de aankomsten van onze duiven. Vroeg of laat het is vrijwel nooit aan de aankomsten af te zien. Geniet er van!!

Vanuit het noorden (over een afstand van 373 kilometer!!) komt de eerste duif hoog uit de lucht aanvliegen. De valplank kan hij niet pakken dus via het dak van het huis ook in één beweging op de plank en geklokt om 16.53 uur hetgeen een snelheid van 1.501,6 mpm betekent. Het is de NL22-507 "Subliem" die voor deze eerste afdruk bij mij zorgt.

Een dikke twee minuten later gevolgd door NL21-205 "Magic Boy" mijn eerste getekende. Nummer drie laat vervolgens vijf minuten op haar wachten het is mijn eerste duivin NL23-931 dochter Bor x Ireen samen geklokt met de NL22-485 "Frisia" uit Slate Luka x Fine Fleur (dochter Olympic Marjolein).

Persoonlijk vind ik het vervolg bijzonder pover. Grote gaten welke ik overigens op de meldlijst ook bij anderen zie.

Nu om 18.45 uur nog drie stuks onderweg, een doffer en twee duivinnen. Toch bijzonder want ik kan de omstandigheden op zich niet als extreem zwaar bestempelen.

De overwinning in de vereniging gaat naar Jannes Kootstra in Bakkeveen. Een machtig mooi vroege duif, ook in de top van de afdeling. Van harte Jannes, schitterend mooi werk!!

In de vereniging tegen 473 duiven de volgende uitslag:

7,15,31,33,34,76 enzovoort met totaal 9 van de 20 op de uitslag.

Gelukkig kon rond 20.13 uur het klepje dicht en zijn ze allemaal weer op appèl.

Terug