Laatste nieuws

In Duffel begon de victorie!

  • 1-5-2024

28 juli 2007

Ik moet het nog even checken straks maar weet eigenlijk 100% zeker dat de bovenvermelde datum van 28 juli 2007 volledig klopt. Op het programma stond toen de jonge duivenvlucht vanuit Duffel. Het zal de vierde of vijfde vlucht geweest zijn denk ik. Persoonlijk heb ik de vlucht niet mee kunnen maken vanwege een korte vakantie destijds. Miste daardoor ieder jaar maximaal één vlucht. Maar het was compagnon Dolf die destijds de duiven opwachtte en dat bij een bijna wester storm!

Twee duiven melden zich gelijktijdig op de plank. Het was de eer aan de NL07-773 die als eerste afdrukte, de tweede duif was een testjong van Hans & Evert Jan Eijerkamp de NL07-597. De geklokte tijd bleek later goed voor een 1e en 2e in de gehele afdeling Friesland '96 en dat tegen 28.819 duiven!!

En dan kom ik op de kop van dit riedeltje tekst. In Duffel begon de victorie. U moet weten dat Dolf en ik in 1987 voor het eerst als Comb. Van der Stouwe-Douna ten strijde trokken. Oftewel we waren al 20 jaren samen bezig en met regelmatig ook bijzonder puike uitslagen. Dit zowel in verenigings, rayon en afdelingsverband. We hebben in die eerse 20 jaar toch zeker ook een 25-tal keren in de top tien van de afdelingsuitslag gestaan, ik denk zelfs ook nog wel enkele keren meer. Een handvol keren tweede zelfs maar...........u raadt het al nog nooit een eerste in de afdeling. Die bewuste 28e juli 2007 bracht daar verandering in.

De 773 werd omgedoopt tot First One en de 597 kreeg de naam Anna mee. First One sloeg natuurlijk volledig op de eerste keer een afdelingsoverwinning en Anna is vernoemd naar de destijds pas geboren jongste kleindochter van Dolf.

Al met al zijn het herinneringen die ik nooit zal vergeten. Overigens nadien een mooi aantal keren een 1e weten te spelen in de afdeling Friesland '96. Het werd ons destijds zelfs voorspeld dat er nu spoedig meerdere overwinningen zouden gaan volgen, het is dus uitgekomen. 

Duffel

De foto bij deze tekst heb ik een jaar of wat geleden gemaakt toen ik daar als duivenkoerier was. Even een selfie gemaakt met op de achtergrond het plaatsnaambord van Duffel. Ook al met dezelfde reden als hierboven omschreven.

Komende zaterdag mogen onze duiven naar Duffel. De gekkigheid vanuit Heerenveen en nog een paar verenigingen en het in mijn ogen "blinde" stemmen van de kiesmannen heeft ervoor gezorgd dat we op sommige losplaatsen wat westelijker gaan vliegen. Uiteraard is het besluit "democratisch" genomen. Maar een besluit is voor mij pas democratisch genomen als de leden van de aangesloten verenigingen hun stem hebben uitgebracht en wanneer de kiesmannen deze stem overbrengen in een voor of tegen in de afdelingsvergadering. Wat zijn we toch een bijzonder volkje als duivenmelkers!

Lapje

Ik kan het niet laten om toch even met de duiven op pad te gaan. Zoals gebruikelijk kom ik dan vrijwel altijd uit in Frederiksoord. Ik had al wel ingeschat dat de plotselinge weersverandering wel eens lastig kon zijn maar dacht nog het is maar maximaal een kwartiertje vliegen. 

Nou ik heb het geweten, ten eerste hebben ze er 20 minuten over gedaan, ten tweede een tweetal duiven heeft er bijna 2 uren over gedaan en ten derde de drinkpot hebben ze bijkans schoon leeg gezopen. Oftewel foute keuze Henk! Ach ja oud genoeg maar die wijsheid is soms ver te zoeken!

Terug