Laatste nieuws

Vitesse vlucht nummer twee staat voor de deur

  • 25-4-2024

Luyksgestel

Morgen inkorven voor vlucht nummer twee. Op het programma stond Bergeijk maar daar kan al weer niet gelost worden dus nu uitgeweken naar Luyksgestel. Afstand voor mijn duiven 203,8 kilometer in rechte lijn wel te verstaan.

Jammer en behoorlijk onverstandig (voor nu) om westelijker te gaan lossen denk ik. Vooraf weet je niet wat de omstandigheden gaan doen maar nu de wind de zuid oost hoek in lijkt te gaan is het toch wel een dingetje. Kijkend naar de ligging van de losplaats kan ik mij goed voorstellen dat er een mooie kudde duiven een kijkje gaat nemen bij de bollenvelden in Noord Holland. Op zich natuurlijk best mooi maar beslist niet de bedoeling.

Nu is het de kuststrook van harte gegund om zaterdag het mooie weer te maken, dat is vanzelfsprekend geen probleem. De ene keer zij en de andere keer wij zo heb ik al zo vaak geschreven. Maar wellicht was het met de verwachte omstandigheden helemaal niet zo gek geweest om wat oostelijker te gaan en wellicht gewoon te kiezen voor Weert. Straks toch nog maar een balletje opgooien bij de verantwoordelijke mensen, niet de intentie dat het gaat helpen maar als je niets van je laat horen weet je zeker dat er niet over gedacht wordt.

Zuid Oost

Zoals gezegd de wind zuid oost, er zijn er liefhebbers die dan niet eens duiven spelen. Nu weet ik niet of dat de oplossing is en we moeten het ook niet dramatiseren maar het zijn wel vaak de vervelendste vluchten. En dat zo vroeg in het seizoen maakt het wel een beetje wrang. Zullen zeker de nodige jaarlingen moeite mee gaan krijgen denk ik. Het is gewoon zo dat als er west in de wind zit er vrijwel nooit gekke dingen gebeuren als het gaat om de verliezen van onze duiven. Niet aan de oostkant en ook niet aan de (dan nadelige) westkant. Natuurlijk wel in het verloop en in de snelheid maar thuisgeraken doen ze meestal wel. 

We gaan het zaterdag beleven, de temperaturen lijken op te lopen en dat is wel erg fijn. Kunnen we misschien weer in de trui buiten staan wachten in plaats van de dikke jas aan en de kraag omhoog.

Jonge duiven

De jonge duiven hier voor de tweede keer geënt. Dit keer met de "normale" paramixo entstof daar waar ze bij het spenen geënt zijn met paramixo rota. Voor mij een experiment en op voorhand ben ik zeer benieuwd of ik verschil ga merken. Vooral in de coli perikelen wil het nog wel eens helpen zegt men. Ik geloof er niet zo in, eerst zien dan geloven.

Overigens vliegen de jongen allemaal al volop. De hele koppel staat inmiddels in de lucht en dat is altijd wel prettig. Ik denk dan maar dat ze iedere dag een beetje sterker worden en op die wijze ook wat gemakkelijker om kunnen gaan met eventuele roofvogel aanvallen.

Lapje

Direct na de middag de oude duiven nog even naar losplaats 3 gehad zoals sportvriend Theo zijn losplaatsen altijd benoemt. Losplaats drie is voor mij Frederiksoord. Proberen ze op de lijn te houden is het credo, wel heel erg moeilijke opgave maar niet geprobeerd is altijd mis. Overigens waren ze zeer vlotjes thuis en aan de kloktijden te zien wilden ze ook wel uitermate snel naar binnen. Missie geslaagd zullen we maar zeggen. Overigens wel veel te koud voor de beestjes eigenlijk. Het is dat ze maar een minuut of zestien hoeven te vliegen maar mochten ze een uur werk hebben dan liet ik ze op zeker mooi in het hok zitten.

Morgen inkorven

Morgen zullen er zoals het nu lijkt wederom 25 stuks ingekorfd worden. Dertien doffers en twaalf duivinnen. Durf wel te zeggen dat ze er prima op staan. Mooi rond, lekker zacht, eten goed, prima mest en trainen ook goed. Ach voor wat het allemaal waard is........

Terug