Laatste nieuws

En we staan weer in de wachtmodus, lossing om 12.45 uur

  • 20-4-2024

Wachten

We hadden het gisteren al een beetje voorspeld. Het weer lijkt niet goed momenteel en dan met name zijn het de buien die roet in het eten dreigen te gooien. Kijkend naar het weer hier ter plaatse dan zou ik zeggen maar snel lossen. Maar goed geduld is een schone zaak dus eerst straks maar een bak koffie.

West

Er zit west in de wind Henk zo zei mijn vader in vroegere jaren altijd. Wat hij er mee wilde zeggen is dat het met west in de wind altijd meevalt. Ik weet nog dat hij in de jaren dat hij concoursleider was altijd een bijzonder voorzichtige losser was. Maar met west of noordwesten wind werd er nooit lang gewacht met lossen. Zelfs of zaten er buien in de lucht, los gingen ze. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat het dan zeer zelden een moeizame vlucht werd. Het kan verkeren dus.

Boxmeer

Bovenstaande foto afkomstig van de facebookpagina van afdeling Friesland '96 laat mooie luchten zien in Boxmeer. Ook hier is het telkens vergelijkbaar weer.

Als ze vandaag niet "durven" te lossen vanwege regen op de vlieglijn dan kunnen we het wel gaan schudden. Droog houden ze het toch niet. 

Hopelijk rapen ze alle moed bijéén en klinkt straks het startsein alsnog. Zou toch jammer zijn dat we vandaag geen vlucht hebben.

Los

We gaan los en wel om 12.45 uur zo valt er te lezen om de website van de afdeling. De wind lijkt hoofdzakelijk noord west. Hier in Donkerbroek vrijwel windstil maar zal onderweg en langs de kust wel een ander verhaal zijn.

Verwachte snelheid ergens tussen de 1.200 mpm en 1.275 mpm verwacht ik eigenlijk.

Dat zou dan weer betekenen dat er geklokt moet worden tussen 14.45 uur en 14.50 uur. Dat is wel heel "krap" gemeten dus ik hou het maar op klokken tussen 14.40 uur en 15.00 uur.

Genieten

En ondanks het lange wachten, probeer er vanmiddag van te genieten. Mijn inschatting is toch wel dat de duiven dit keer maar wat graag naar binnen willen.

Tjonge jonge wat viel er wat te genieten vanmiddag. Op het moment dat de duiven zouden moeten vallen voor een mooie topnotering in de afdeling althans, had ik het druk met vier buizerds boven het hok, een reiger boven het hok een ooievaar zo'n 50 meter verderop en een ree die plots uit de sloot sprong en achter het huis langs raasde en om het compleet te maken de pet op en kraag omhoog want het regende ook nog eens stevig. 

Maar.........alles behalve een duif natuurlijk! Maar goed een paar minuten later waren daar dan toch de eerste duiven. Kwamen min of meer vanuit het zuid oosten en dat is toch alles behalve logisch. Met een kleine draai overigens wel in één keer op de klep en geklokt.

Het is mijn jaarling duivinnetje NL23-986 uit Golddigger van Hans & Evert Jan Eijerkamp die om 14.47 uur geklokt wordt, snelheid 1.238,3 mpm. Een half minuutje later gevolgd door een jaarling doffer NL23-891 uit Posseidon eveneens via Hans & Evert Jan Eijerkamp. Alle twee duiven betreffen testjongen uit Brummen van vorig jaar. Nummer drie zat kort daarop en dat was de NL23-225 "Iede" uit zoon Luka Modric x dochter Calisto en was vorige week mijn eerste.

Het verdere verloop was zonder meer vlotjes en om 16.15 uur kon het klepje weer dicht. Kortom een tevreden man maar had de duiven in mijn omgeving zeker eerder verwacht in de afdeling.

Overigens zoals het nu lijkt 4,6,7 in de vereniging tegen 721 duiven met een overwinning voor Harm van Dijk. Gefeliciteerd Harm! Mooi werk!

 

Uitslag P.V. de Griffioen tegen 721 duiven 1 op 3 gerekend:

4,6,7,22,25,33 enzovoort met totaal 16 van de 25 op de uitslag.

 

Tevens grootmeester in Samenspel E1 en in rayon Frisia Oost, wat wil je nog meer!

 

Terug