Laatste nieuws

KLaar voor

  • 10-4-2024

Trainingsvlucht nummer vijf

Vanmorgen, mooi zonnig weer wel een beetje fris nog, voor de vijfde keer met de oude duiven op pad geweest. Dit keer wederom naar mijn vaste lossingsplaats Frederiksoord. De wind was matig en kwam volgens mij uit het zuid westen. Eerst de doffers en vier minuten later de duivinnen. Het vertrek was zoals ALLE keren in Frederiksoord waardeloos. Zover als ik kan kijken, en dat is daar echt heel ver, gingen ze totaal de verkeerde kant uit. Het is dat ik het een relatief "veilige" lossingsplaats vind met heel veel ruimte en geen bebossing en dus geen roofvogels in de bomen maar anders was ik daar al lang vertrokken geweest. Blijft bizar maar zal nooit veranderen dus.

Gelukkig kwamen ze uiteindelijk wel weer lekker vlot naar huis. De doffers eerste en drie minuten laten de duivinnen. Op drie na alles geklokt en dat rammelt dan ook wel heel rap naar binnen hoor. De drie niet geklokte duiven zullen over de andere duiven heen gerold zijn want ook nu weer zat alles mooi in de broedbakken.

Geen schade

Tot nog toe geen schade als het gaat om verliezen. Een paar weken geleden wel één duivin met vleugelproblemen maar dat is het dan ook wel. De kromsnavel heeft ook niets weten te bemachtigen tot nog toe dus maar niet mopperen.

Klaar voor

Ben je er klaar voor is waarempel een regelmatig terugkomende vraag via mijn whatsapp. Denk dat ik die vraag ook wel van een kleine tien personen gehad heb. Ik vind het bijzonder fijn dat ze allemaal zo bezorgd over mij zijn maar het is niet nodig. Ik weet wat ik wil en ik weet wat ik doen moet om het zo te krijgen. Dat is zeker geen garantie dat het ook gaat lukken dan want er zijn veel externe factoren waarop ik geen of bitter weinig invloed kan uitoefenen. Maar desondanks kan ik zeggen dat ik tot nog toe niet klaag en gedaan heb wat ik wilde doen met de beestjes als het om de voorbereiding naar het nieuwe seizoen gaat. 

Of het ook daadwerkelijk gaat leiden naar succes dat moeten we maar weer afwachten en dat is natuurlijk maar wat mooi ook. In die zin kunnen we zeggen dat we allemaal op nul beginnen de komende weken.

Trainingsvlucht afdeling vanaf Duiven

Komende vrijdag gaan alle 25 vliegduiven mee. Twaalf duivinnen en dertien doffers zal ik vrijdagavond inkorven. Afstand is rond de 115 kilometer en het weer lijkt goed te worden. Las zojuist op de website van Theo dat de wind zuidwest gaat worden en dat hij dat niet zo belangrijk vindt voor deze vlucht om des keizers baard. Met dat laatste ben ik het helemaal eens maar met het eerste zeker niet. Ik zou het bijzonder jammer vinden als we gelijk op de eerste vlucht te maken kregen met een straffe oosten wind. Vind een oost of noordoosten wind helemaal niet zo erg maar bij voorkeur niet op de eerste drie tot vier vluchten. Daarna zeg ik gewoon gaan met die banaan!

Jongen

De meeste jonge duiven komen inmiddels toch buiten. Sommigen vliegen al eens een aantal rondjes om de deur en anderen verkiezen het dakzitten boven het rondje vliegen. Er ontbrak er vanmiddag bij het binnenroepen ééntje op appèl. Het betrof een bont jong en ook nog eens de jongste. Gelukkig kon ik het beestje rond de klok van 18.15 uur weer binnenroepen toen ze samen met de weduwnaars op het dak viel. Oftewel koppel compleet.

Vragen

Op de website van PT las ik dat er nogal wat problemen zo her en der zijn bij de liefhebbers thuis. Die mensen zitten nu al met veel vragen die ze dan stellen in de hoop dat de oplossing aangedragen wordt. Ik herken dat helemaal. Hier ook met enige regelmaat al vragen over hoe te voeren want mijn oude duiven willen voor geen meter trainen wordt er dan geschreven. Of hoe zit het met de verluchting van jouw hok, ik zie oortjes bij mijn duiven. Nu al denk ik dan! Of ik kan de duivinnen met geen mogelijkheid in de lucht houden. Of ik voer al jaren merk X maar denk toch dat ik maar overstap op merk Y nu want ze willen niet trainen. 

Poe denk ik dan dat zijn me nogal vraagstukken en dat nu het seizoen op beginnen staat. Ik probeer natuurlijk met raad en daad bij te staan maar ook ik kan op afstand niet altijd beoordelen wat er loos is. Sterker nog ik weet bijna wel zeker dat ik in veel gevallen de echte helpende hand niet kan bieden omdat ook ik geen idee heb waarom het niet loopt zoals het zou moeten lopen.

Terug