Laatste nieuws

Nog maar een keer naar Frederiksoord

  • 6-4-2024

Derde trainingsvlucht

Ik wil altijd graag een vijftal keren met de duiven op pad alvorens de eerste vlucht zich aandient. En of die eerste vlucht nu een training is met de afdeling dan wel een officiële vlucht dat maakt mij dan niet uit.

Vanmorgen, nadat de afdelingsduiven uit Klarenbeek reeds lang en breed thuis waren, de oude duiven maar weer in de mand gestoken. Vervolgens ook nu weer naar Frederiksoord gereden voor een trainingsvluchtje. De klok aan zodat ik één en ander onderweg kan volgen en nadien thuis ook nog eens kan nagaan hoe ze vallen. Mijn betere duiven weten zich namelijk altijd bij de eersten te melden op de plank ook al komen ze gelijktijdig thuis. Binnenkomen is tegenwoordig ook niet onbelangrijk, collega melkers en ook zeker de buren staan wat dat betreft ook altijd op scherp oftewel iedere seconde kan van belang zijn.

Evenals altijd ook nu de doffers eerst losgelaten en drie minuten later de duivinnen. Ze hebben er dit keer geen racewedstrijd van gemaakt want de doffers hebben er 16 minuten over gedaan en de duivinnen iets sneller namelijk 15 minuten. Niet geheel onbelangrijk de koppel was compleet gelukkig.

Als het weer een beetje meewerkt morgen nog maar een keer en dan schiet het al mooi op. Overigens vanavond de training maar eens overgeslagen, lijkt mij ook geen overbodige luxe. Ze trainen werkelijk als groten namelijk en dat hoeft voor mij zeker niet beter. Beetje rustig aan zou ook wel mogen maar ik kan dat knopje nog niet vinden.

T14 Klarenbeek

Gisteravond zijn er door vier leden totaal 133 duiven ingekorfd voor de trainingsvlucht van de afdeling vanaf Klarenbeek. Rond de 90 kilometer volgens mij. Aan de meldlijsten te zien werd dit een ware racepartij. Wat een snelheden zeg! Toen ik dat zag was het eerste dat door mij heen schoot nu ben ik wel extra blij dat ik ze niet mee heb. Waarom zult u denken wel mijn gedachte hierbij is altijd al zo geweest als de eerste paar vluchten snelheden van rond de 1.800 mpm en zelfs rond de 2.000 mpm gemaakt worden dat er een paar weken later vrijwel zeker duiven met vleugelproblemen komen te zitten. Heb dat in het verleden ook al een paar keer meegemaakt en dat is iets waar ik nooit vrolijk van wordt. Komt nog bij dat ik al helemaal niet zit te wachten op duiven die een vijftal of wellicht nog meer kilometers doorschieten. Overigens verder een prima vlucht wat ik links en rechts gehoord heb.

Jonge duiven

De jongen zijn groot deel van de dag buiten geweest. Maken er nog niet zoveel van en wat opvalt is dat de tweede ronde van de jongen eigenlijk helemaal nog niet buiten komt. Was vorig jaar niet anders, dat duurde een paar weken langer dan dat die van de eerste rond al lang en breed buiten zaten. Mogelijk komt het ook wel omdat ze niks te royaal gevoerd worden. Het is 's morgens maar een half litertje voer voor totaal 43 duiven. Doe dit natuurlijk omdat ik de jongen wel zo eenvoudig en snel mogelijk binnen wil zien lopen als de tijd daar is. Die van de eerste ronde hebben al meer dan twee weken lang iedere dag volledig volle bak voer gehad voordat de klep überhaupt open ging.

Doffers

Toch maar eens proberen wat beter te presteren met de doffers dit jaar, dat heb ik eigenlijk tegen mij zelf gezegd. Ik vind namelijk het spelen met doffers vele malen mooier dan het duivinnenspel. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat de duivinnen het vele malen beter doen dan de doffers. Zal wel grotendeels te maken hebben dat er bij thuiskomst van een vlucht niet standaard een duivin zit te wachten die de doffer bij wijze van  spreken helemaal "opvreet" van liefde.

Ik ben benieuwd hoe het dit jaar zal vergaan met de heren. De "891" op onderstaande foto lijkt te zeggen kom maar op baas!

Terug