Laatste nieuws

Als de brandweer

  • 29-3-2024

Training oude duiven

De oude duiven trainen momenteel als de brandweer zoals we dat wel eens plegen te zeggen. Gaat mij gek genoeg eigenlijk maar een "rem" zit er ook niet echt op. Het is ook maar een klein uurtje per dag daar niet van maar ben er wel over te spreken. Hier gaan eerst de duivinnen er uit en daarna wordt er gerouleerd en mogen de doffers naar buiten. Dit allemaal in prima overleg met de buren die hetzelfde schema aanhouden en dat is natuurlijk onwijs prettig. Het kan zo langzamerhand richting een opleervluchtje, ben absoluut niet van plan om dat vaak te gaan doen maar wil ze toch wel graag een keer of vier tot vijf weggebracht hebben.

Jonge duiven gespeend

Vandaag de laatste 14 jonge duiven gespeend. Komen allemaal van de vastzitters en zijn zover dat ze op eigen poten kunnen staan. Mooi nog voor 1 april en dat is wel prettig.

Jongen naar buiten

De jongen zijn deze week vier keer buiten geweest. De meesten zitten buiten te kijken en vliegen van de valplank naar het dak van het hok of het dak van het tuinhuis. Een keer een heel klein rondje over het achterliggende bouwland en dat is het wel zo ongeveer. Het begin is er zullen we maar zeggen.

LTW

De oude duiven gaan volgende week aan de LTW van Gert Jan Beute. Heb daar altijd een goed gevoel over en zie ook dat het wat doet met de duiven. Meestal doe ik dat een dag of tien tot veertien.

Niet allemaal rozegeur en maneschijn

Gaat er dan nooit iets niet goed? Ja ook ik ontkom er niet aan hoor. Zijn gelukkig relatief kleine dingetjes maar zal ze u niet onthouden. Ten eerste afgelopen maandag een duivin die afhaakte met de training, ik had het al wel door, vleugelproblemen dus. Vreemd genoeg ook bij de buren een mooie jaarling doffer die hetzelfde lot overkwam. Ten tweede vanmorgen kom ik in mijn kweekhokje en ligt er een ei stuk op de vloer. Nu zult u denken ja dat kan gebeuren en dat is ook zo maar het is hier dit jaar het eerste mankement als het gaat om de kweek, tot nog toe slechts drie onbevruchte eieren en de rest allemaal prima voor elkaar. Geen dode jongen, geen slecht opgekomen jongen, geen kapotte eieren enz. En tot slot op de derde dag dat ik de jongen buiten had ben ik er één verspeeld. Geen idee wat daar mee gebeurd is. In ieder geval geen roofvogel want ik ben geen enkele panieksituatie bij het hok tegengekomen. Ben ook niet weg geweest dus het was mij zeer zeker opgevallen.

Ach als het hierbij blijft.......

Vliegprogramma

Ben toch wel zeer benieuwd of we komend weekend het aangepaste vliegprogramma voorgeschoteld krijgen. Feitelijk zou er nog over gestemd moeten worden want het wordt zeker niet het programma zoals door Heerenveen is voorgesteld. Soms denk ik wel eens het wordt tijd voor maatregelen maar daar is natuurlijk niemand bij gebaat zo vlak voor het seizoen. We wachten nog maar rustig een paar dagen af.

Terug