Laatste nieuws

Jonge duiven voor het eerst naar buiten

  • 26-3-2024

Jongen verduisterd

De jongen duiven gisteravond (25 maart 2024) voor het eerst verduisterd. Doe dat door middel van een rolgordijn en van 18.00 uur tot 7.30 uur 's morgens. Heb er nog wel aan gedacht om het aan te passen qua tijd waardoor ze op een "normale" wijze wakker worden bij het krieken van de dag maar blijf mij toch maar houden aan het oude vertrouwde systeem.

Jongen los

Mooi weer, een beetje guur dat wel, maar alle reden om de klep van het jonge duiven hok voor de eerste keer open te zetten. Tot nog toe precies 30 jongen welke een paar weken geleden gespeend zijn en gedurende die tijd wel in de spoetnik konden maar nog niet naar buiten. Nu hebben we natuurlijk niets aan hokzitters dus werd het tijd om ze de vrijheid te gunnen.

Om precies 9.00 uur het klepje open gezet zodat ze de wijde wereld in kunnen als ze dat willen. Het duurde niet lang toen ik er een twintig tal telde die reeds buiten zaten. Nu maar hopen dat de omgeving hun een beetje aan staat zodat ze vanmiddag allemaal weer binnen zitten.

Tweede ronde

De tweede ronde van de kwekers zullen uiterlijk eind van deze week gespeend worden. Zijn super mooi opgekomen en lijken op het oog prachtige dieren. Gaat betekenen dat ik op 42 jongen uitkom en dat is eigenlijk een viertal te veel. Nog even een paar dagen dubben wat ik zal doen. Uiteindelijk is het wel zo dat er de eerste week altijd wel één of twee jongen "uitnaaien" en dan zit ik natuurlijk al weer snel op mijn gewenste aantal. Komt tijd komt raad.

Aantal kweekkoppels

Kreeg van een trouwe lezer de vraag of ik inmiddels een kweekkoppel minder heb. Ik schreef eerder altijd over acht kweekkoppels en hij kon uit mijn teksten opmaken dat er nu sprake zou zijn van zeven koppels. Het antwoord is er zitten nog steeds acht kweekkoppels in het hok. Maar het aantal van zeven komt door het feit dat ik van zeven koppels de eieren heb kunnen plaatsen onder de vliegers en van één koppel paste dat niet qua datum. Vandaar dat wellicht de indruk gewekt is dat er nog sprake zou zijn van zeven koppels vastzitters, want laten we ze zo maar noemen. Dit misverstand ook weer uit de weg geruimd!

Nanne Wolff

Gisteren naar Nanne Wolff geweest voor een reguliere controle. Acht duiven meegenomen waarvan er twee stuks een beetje geel hadden. Twee van de acht, ja wat moet je er mee? Nog maar even over nadenken of ik er überhaupt wat mee ga doen. Zou kunnen dat ik ze een dag of tien voor de eerste vlucht nog een geelpil ga opsteken maar mogelijk laat ik het ook wel achterwege.

Eerste trainingsvlucht

De eerste oefenvlucht met de afdeling zal ik niet inkorven. Het is mij te vroeg en het is natuurlijk een vlucht om des keizers baard. Gaat nergens voor tellen en gaat dus alleen maar om een beetje training en ervaring. De ervaring hebben ze al en de training zorg ik bij huis wel voor. Dus rustig aan. De tweede oefenvlucht wil ik wel graag mee doen ook al is het alleen maar om alles goed te kunnen testen. Zowel thuis als in de vereniging.

Lapvluchtjes

Ga je ze nog vaak wegbrengen voor de eerste vlucht werd mij gevraagd. Niet vaak maar vast wel een vijftal keren. Een keertje op 12 kilometer en een viertal keren op 23 kilometer zit ik aan te denken. Zou ook maar zo kunnen dat ik daar vanaf volgende week al mee ga beginnen. Overigens geen haast hoor, lukt het niet vind ik het ook prima. Het is geen must volgens mij, het geeft hooguit een goed gevoel bij het baasje.

Heb je het op orde?

Deze vraag wordt nogal eens gesteld. Beste mensen maakt u zich daar maar geen zorgen over, ik zorg wel dat ik mijn dingen die gebeuren moeten ook daadwerkelijk uitvoer. Oftewel ik heb het wel degelijk op orde. Loop nu nog niet achter de feiten aan zullen we maar zeggen. Ik zal er ook alles aan doen om dat te voorkomen natuurlijk.

Zwarte boekje

Soms treed ik nogal eens in herhaling als het gaat om de berichtjes. De lezer moet zich hierbij maar voor ogen houden dat mijn website uitsluitend bedoeld is om mijn ervaringen in mijn hobby te delen met anderen. Heb het wel vaker gezegd verwacht van mij geen hoogdravende theoriën over van alles en nog wat. Daarnaast is mijn website ook een soort dagboek van mij. Ik heb zelf nog wel een klein zwart notitieboekje waar ik van alles en nog wat in schrijf maar ook de website leent zich uitstekend om op te zoeken hoe ik het voorgaande jaren ook al weer deed. Via de zoekfunctie onder het kopje nieuws kan ik bijvoorbeeld super snel en eenvoudig kijken wanneer ik voorgaande jaren gestart ben met verduisteren. Of wanneer we de duiven hebben geënt, of wanneer er is gekoppeld enz. enz.

Terug