Laatste nieuws

Afdelingsvergadering

  • 9-3-2024

Afdelingsvergadering

Gisteravond stond de voorjaarsvergadering van onze afdeling op de agenda. Normaal gesproken een gemoedelijke en vlotte vergadering ware het niet dat er gisteren nogal enkele heikele punten op de agenda stonden. Ten eerste de nieuwe samenspel indeling en ten tweede de vaststelling van het vliegprogramma.

Om maar met het laatste te beginnen ik vind het nog steeds moeilijk te verteren dat een vliegprogramma op de voorjaarsvergadering wordt vastgesteld. In "vroegere" jaren gebeurde dit immer en altijd op de najaarsvergadering. En dat gaf veel voordelen kan ik u vertellen. Ten eerste wist de afdeling waar je aan toe was, je kon alles er op inrichten en je had ook ruim voldoende tijd om als afdelingsbestuur zelf polshoogte te nemen van de situatie op de losplaatsen zelf. Overigens dit laatste is toch zeker geen overbodige luxe in mijn beleving. Nu worden er veelal beelden bekeken via google maps en of er wordt afgegaan op de bevindingen van chauffeurs van de vrachtwagens en de convoyeurs. Niets prettiger dan de zaken in eigen hand te hebben.

Maar goed niet alleen het vliegprogramma maar ook de vlieglijnen werden onderwerp van gesprek. De vereniging Heerenveen had het voorstel ingediend (volgens mij op bais van niet gepubliceerde informatie) om wat meer westelijke lossingsstations op het programma te plaatsen. En daar heeft wat mij betreft onze voorzitter een ongelukkige keuze gemaakt om dit in stemming te brengen. Lang verhaal kort, een kleine meerderheid was voor meer westelijker gelegen losplaatsen. Oftewel het afdelingsbestuur heeft zichzelf met een mega probleem opgezadeld denk ik.

Betekent tevens dat we momenteel nog geen vliegprogramma kennen. Betekent ook dat de kans bestaat dat er geen vluchten gezamenlijk met afdeling 10 gelost kunnen gaan worden. Betekent mogelijk ook dat we dit jaar misschien wel geen Grand Prix vluchten hebben. Of het moet zo zijn dat het NPO bestuur er een stokje voor gaat steken en laten we daar dan maar van uit gaan.

Het tweede punt dat op de agenda stond was de rayon (samenspel) waar de afdelings kampioenen uit gehaald dienen te worden. Vorig jaar zijn er NPO vlieggebieden in het leven geroepen, noodzakelijk geworden op voorspraak van het NPO. Dit voorstel kon echter niet rekening op een meerderheid om ook de afdelingskampioenschappen daar uit te gaan halen zodat in 2023 de situatie voor de afdelingskampioenen bleef zoals die was. Oftewel de NPO punten uit de nieuwe vlieggebieden en de afdelingspunten uit de reeds bestaande samenspelen.

Afgelopen winter heeft de heer Coolen geprobeerd een voorstel in elkaar te zetten met nieuwe samenspelen waaruit de afdeilngspunten gehaald moeten worden voor de kampioenschappen. In de twee regiobijeenkomsten werd eigenlijk al duidelijk dat ook dit voorstel niet op een grote gedragenheid kon rekenen.

UIteindelijk heeft de afdeling besloten om het voorstel van Coolen in stemming te brengen. Mocht het niet op een meerderheid kunnen rekenen dan blijft het bij het oude zo was het voorstel. Na stemming werd al snel duidelijk dat het voorstel Coolen niet op een meerderheid kon rekenen en ook het tussentijds ingelaste voorstel om toch nog maar eens de vlieggebieden van het NPO te proberen kreeg geen meerderheid. Kortom alles blijft bij het oude als het gaat om de samenspelen waaruit de punten voor de afdelingskampioenen gehaald moeten gaan worden. Ik moet zeggen dat ik daar ontzettend blij mee ben. Ook ik werd niet warm van het voorstel Coolen al had ik wel de taak om namens de vereniging voor dit voorstel te stemmen en dat was natuurlijk ook wel te begrijpen.

Al met al een lange, voor mij persoonlijk, onprettige vergadering waarbij ik de wijze van besluitvorming allerminst fijn heb gevonden. Uiteraard is er niets buiten de regels om gegaan laat dat vooral duidelijk zijn maar stemmen over zaken die niet als zodanig staan geagendeerd vind ik nooit prettig. Je hoopt dan maar dat je in de geest van je eigen vereniging handelt en dat is niet altijd even gemakkelijk kan ik vertellen.

Kweek

Dan maar even de gang van zaken op eigen hok. De jongen groeien voorbeeldig op. Geen uitval tot nog toe en ik heb ze allemaal in de handen gehad waarbij ik ook niet verwacht dat er bij het spenen, begin volgende week, nog uitvallers zullen zijn.

Komende maandag de testjongen ophalen uit Brummen en dan kunnen gelijk ook mijn eigen gekweekte jongen bijgezet worden. Mooi alles van dezelfde leeftijd. Het tweede speenmoment zal over een dag of 18 zijn. Alle 14 jongen van 7 koppels kweekduiven zijn inmiddels geringd (tweede ronde dus) en doen het tot nog toe ook goed.

Training

De oude duiven komen inmiddels elke dag buiten. Ze vliegen een half uur waarna ik ze naar binnen loods. En dat laatste begint er ook erg goed op te lijken. Ik wil namelijk dat ze in één keer de valplank pakken en niet via het dak of het huis naar binnen gaan. Dit brengt mij tijdens de vluchten erg veel plezier moet ik zeggen.

Verkoop Jubbega

Vandaag over een week (16 maart) is de jaarlijkse verkoop van jonge duiven in Jubbega. Ik heb gisteren een tweetal stambomen doorgemaild van duiven welke daar namens mij verkocht zullen worden. Ik zou zeggen met zijn allen op naar Jubbega! Zie hier de lijst met aanbieders van jonge duiven P.V. de Gevleugelde Vrienden.

 

Zie hieronder mijn twee te verkopen duiven in Jubbega

Terug