Laatste nieuws

Buurman en Buurman weer een dagje op stap, nu naar Houten

  • 2-3-2024

Voorjaarsbeurs

Ach ja, na de Olympiade in Maastricht, de Gouden Duif in Broechum moesten we (Dolf en Henk) natuurlijk ook nog wel even naar de voorjaarsbeurs in Houten.

Betekent een uurtje eerder opstaan, de duiven eerst allemaal verzorgen door middel van voldoende voer en voldoende drinkwater te verschaffen en uiteraard toch ook de hokken maar even schoongemaakt. Want ja veel graanjongen in de schaal betekent veel eten maar ook veel uitwerpselen immers!

Dolf een kan koffie meegenomen en ik een zak met belegde broodjes, wie doet je wat!

We reden om 9.20 uur de Meidoornkade in Houten op en moesten toen al de auto parkeren op het allerverste stukje parkeerterrein. Gelukkig hadden we schitterend weer en dan is een wandeling ook helemaal niet zo slecht.

Binnen aangekomen konden we gelukkig vrij snel via de kaartjesverkoop naar binnen. De lange wachtrij was net helemaal opgelost hoorde ik iemand zeggen.

Maar wat een drukte! Ja ja de duivensport leeft wel degelijk, toegegeven ook veel mensen uit andere landen dan ons eigen Nederland maar volle bak hoor. Gelukkig maar denk ik dan, vooral ook voor de standhouders en al die mensen die moeten leven van de duivenprodukten.

Erg veel bekenden gezien maar ook gesproken. Erg geslaagd allemaal en uiteindelijk met een auto vol materialen en duivenspullen weer huiswaarts gekeerd. Nu op naar het seizoen!

De allerbeste

Bij de stand van Compuclub zag ik nog een eindstand van de vitesse in de categorie de Allerbeste. Op plaats 14 nog mijn Magic Girl. Toch altijd wel mooi om er tussen te staan.

Jonge duiven

De jongen doen het voorbeeldig vind ik. Geen schreeuwers in de nesten en ze komen tot nog toe allemaal bijzonder mooi op. Echt heldere beestjes zoals ze nu in de schalen liggen. Betekent dus dat ik tot nog toe ook nog helemaal geen uitval heb. Bij de kwekers, 7 koppels in totaal, liggen inmiddels veertien kleine jonkies in de schaal. Ze zijn de afgelopen twee dagen alle veertien uitgekomen. Voor deze 7 koppels is dit dus eigenlijk de tweede ronde.

Training

Hier de afgelopen week de oude duiven drie keer buiten gehad om de vleugels een beetje te strekken. Uiteraard ga ik hier volgende week weer verder mee. Komende maandag haal ik de oude duiven uit elkaar en dan laat ik zowel de doffers als de duivinnen de jongen per toerbeurt voeren. Dit zal al met al nog een dag of acht duren en dan kunnen de eerste jongen gespeend worden.

Ik laat de duivinnen dus niet meer bijleggen. Voordeel is dat de duiven niet zitten te "donderjagen" op het dak als ik ze buiten heb. Niet dat het gedrijf en gejaag erg is maar ze zijn dan totaal niet scherp en oplettend voor het eventuele roofvogel gevaar. En ik zit er niet op te wachten dat ze worden opgehaald door de kromsnavel.

Terug