Laatste nieuws

Het seizoen is ook hier begonnen

  • 11-1-2024

Schoonmaak

En nog maar een keer met de poetsdoek in de weer. Vanmorgen om 10.00 uur precies begonnen en vanmiddag rond de klok van 16.00 uur was ik klaar. Gelukkig had ik boven op het plafond al voor de kerst gedaan dus dat scheelt een paar uren werk. Vanmorgen eerst alle zitplekken verwijderd, daarna de stofzuiger door de broedbakken en vervolgens met emmer en (hara)doek aan de poets.

Het is wat mij betreft een pokkenwerk maar het resultaat is meer dan goed. Het is dan ook hoofdzakelijk voor mijn eigen gemoedsrust dan dat het moet. Ook al geloof ik wel dat het de gezondheid en de fitheid van de duiven ten goede komt. Een hok hoort fris en schoon te zijn vind ik. Een goede verluchting en een schone omgeving draagt daar aan bij.

Gekoppeld

Tegen het einde van de middag alle koppels samengezet. Betekent in mijn geval 12 vliegkoppels en 8 kweekkoppels. Ik had ze van te voren op papier allemaal al gekoppeld en ook een bak toegewezen. Dus kwestie van duiven pakken en in de juiste broedbak plaatsen. Heb alle oude duiven dezelfde bak en voor zover mogelijk dezelfde partner gegeven. Op het vlieghok ga ik niet omkoppelen namelijk, dat brengt mij teveel onrust op het hok.

De kweekduiven hebben ook voor zover mogelijk de eigen bakken gekregen waarbij er een drietal duivinnen een andere partner hebben gekregen. Dat betekent dus opletten geblazen.

Rumoer

Nadat alles bij elkaar zat was er toch wel veel rumoer in de hokken. Sommigen bedreven de liefde gelijk, anderen waren met elkaar in gevecht of maakten zich druk met elkaar. Maar na een goed kwartier leek het kwartje bij de meesten al te vallen. Nog eens een kwartier later de lichten uit gedaan en de hokken afgesloten.

Nu maar hopen dat ze elkaar vannacht niet de tent uit knokken!

Morgen

Dag twee wordt een druk dagje hier, met zeer grote regelmaat laat ik een koppel los. Hopelijk leren ze dan hun bak snel kennen. Dag drie staat in het teken van het plaatsen van een broedschaal en ook dan weer om beurten los. Wel met wat grotere tussenpozen. Dag vier (dat is hier dan zondag) zal ik al wat stukjes tabakstelen in het hok leggen zodat er wat te slepen valt. Hoe vaker ze uit en in de bak vliegen des te sneller leren ze hun nieuwe plek kennen.

En mocht er nu een koppel zijn die toch niet al te vlot wil koppelen dan laat ik die samen in een leegstaand hok. Meestal is het dan binnen een uurtje gefixt.

Geen zitplaatsen op het hok

De "schapjes" zijn allemaal verwijderd. Deze worden pas teruggeplaatst op het moment dat de eerste eieren gelegd zijn. Op deze manier kunnen ze alleen maar in hun broedbak vliegen en niet boven elkaar op een schap gaan zitten. Het terugplaatsen heeft ook wel degelijk een doel. Doe je het niet dan is de kans groot dat er enkele eieren kapot gedrukt worden. De doffer en de duivin willen dan namelijk samen in de broedschaal liggen en daar ligt nu juist dat verse ei dat we niet graag stuk willen hebben.

De kop is er af!

Terug