Laatste nieuws

Paramixo enting achter de rug

  • 6-12-2023

Paramixo

Vandaag heeft de man in de witte jas alle duiven voorzien van een paramixo enting. Doe dit bij voorkeur vier tot vijf weken voor het koppelen krijg ik telkens te horen van de heren die er iets vanaf zouden moeten weten. Dus zo gezegd zo gedaan. Ook de duiven van de buren hebben dezelfde prik gehad en al met al waren we in een dik uur weer klaar met dit verplichte nummer. Heb de entspuit maar even op de foto gezet.

Was het dr. Fernand Mariën in het verleden die adviseerde om duiven van vijf jaar en ouder niet meer te enten, ik heb toch besloten om daar geen rekening mee te houden. Nu heb ik ook maar twee duiven die vijf jaar of ouder zijn dus veel zou dat ook niet uitmaken. Mocht het verhaal kloppen dat de oude duiven, door voor het koppelen te enten, iets van bescherming meegeven in het ei dan zal je toch ook die oudere duiven moeten voorzien van een dosis entstof lijkt mij.

Overigens geen idee of het ook daadwerkelijk zo is dat de jongen die geboren worden iets meekrijgen van bescherming die door het enten van de ouderdieren zou moeten worden doorgegeven. Maar baat het niet het zal toch ook vast niet schaden lijkt mij. En enten moeten we toch!

Rui

De rui loopt op zijn laatste pennen zullen we maar zeggen. Had ik vorige week nog een jonge duif op twee oude pennen, vandaag heb ik haar in de handen gehad en stond ze nog op nul oude pennen. Oftewel de beide laatste pennen gelijktijdig gegooid. Ze zal wel gedacht hebben ik moet opschieten!

Kou

Slechts enkele dagen gehad dat het ietsje kouder is en zelfs 's nachts een klein beetje heeft gevroren en gelijk merk je het aan de duiven. Ze vragen dan al snel om wat meer eten dan ze gewoonlijk voorgeschoteld krijgen. Bij de kweekduivinnen kon ik het zelfs al enigszins merken dat ze wat zwaarder zijn geworden. Overigens nog steeds niet TE zwaar gelukkig!

Bonnen

Nog steeds komen er vragen binnen of ik een bon wil schenken. Helaas ik schenk voor nu geen bonnen meer. Volgend jaar weer nieuwe ronde en nieuwe kansen. Veel heb ik er ook niet geschonken omdat ik hopeloos in de knoei kom om aan mijn verplichtingen tegemoet te komen. Dus voor nu en ook in de toekomst zal ik zeker niet meer dan een stuk of vijf bonnen gaan schenken per jaar.

Uiteraard, maar daar had ik al rekening mee gehouden, mijn eigen vereniging zal ik nooit weigeren. Als penningmeester zie ik dan ook nog eens iets terug van mijn schenking en dat is ook wel eens fijn. Overigens we hebben voor half januari op GPS auctions twaalf mooie bonnen uitsluitend van onze eigen leden. Tevens ook nog een levende duif 100% Gebr. Leideman, wat een prachtig gebaar van de schenker, ik ben daar onwijs blij mee! Ik kom daar later nog wel op terug uiteraard.

Terug