Laatste nieuws

Hoe verzorg je de duiven momenteel?

  • 8-11-2023

Verzorging

Krijg  regelmatig de vraag hoe mijn verzorging van de duiven er uit ziet. Vooral nu tijdens de rui en wintertijd maar ook door het jaar heen. Wat voer jij vragen ze ook nog wel eens. Ja dat laatste is toch wel regelmatig te lezen hier op de site lijkt mij.

De basis zijn de blauwe zakken voer van Embregts-Theunis. Inmiddels al weer een behoorlijk aantal jaren en daar is helemaal niks mis mee. Het voer is met zorg en beleid samengesteld door Peter Theunis en dat is een praktijkman en groot kampioen uiteraard toevertrouwd! Moet wel eerlijk zijn dat ik er de laatste twee jaar op jaarbasis drie zakken voer bij koop van een ander merk. En dan niet omdat het een ander merk is maar omdat het een totaal andere samenstelling kent.

Ten eerste voor de jonge duiven gebruik ik tijdens het jonge duivenseizoen een tweetal zakken Beyers Premium Vandenabeele voer en in de wintertijd één zak rustvoer, meestal van Matador.

De jonge duiven voer ik tijdens het jonge duivenseizoen meestal op de zondag tot en met de dinsdag uitsluitend Vandenabeele. De volgende dagen tot inkorven is het de vertrouwde zak van Embregts-Theunis. Nu heb ik niet veel duiven dus ik kan met twee zak van 20 kilogram in het jonge duivenseizoen toe. Dit lukt mede omdat ik de laatste twee vluchten, met dus meer afstand en twee nachten mand voor de jongen, vanaf dag één het Theunis voer gebruik.

Na de grote rui, meestal begin december, schaf ik dan nog een keer een zak Matador Rust voer aan. Dat is toch wel een apart gebeuren vind ik. Ten eerste ze eten het veel gemakkelijker dan wat ze normaal krijgen toegediend maar wat er de eerste drie dagen gebeurt is toch wel telkens bijzonder. De mest ziet er namelijk niet uit! Het darmkanaal wordt blijkbaar helemaal gereinigd. Werkelijk ik heb wel eens gedacht dat ze één of andere darmaandoening hadden! En op dag vier, soms dag vijf, is de mest vervolgens om door een ringetje te halen, ja zelfs veel mooier dan ooit tevoren. Tja of het moet ik weet het niet, maar ik weet wel voor 100% zeker dat het iets met de beestjes doet. Ik kan met één zak voer toe en gebruik het meestal een week of drie. Daarna schakel ik over op wederom het vertrouwde Theunis voer en gaat het al weer richting koppelen half januari.

Tijdens het oude duivenseizoen en ook tijdens de kweek altijd de blauwe zak van Embregts-Theunis. En eigenlijk ook altijd zoals Peter Theunis dat zelf  voorschrijft 4 delen Champion Mix en 1 deel NPO Mix. Werkt prima, prestaties prima en dus uitermate tevreden mee! Vanaf de midfond vul ik dit nog wel aan met snoepzaad, pinda's en hennep dit allemaal puur op het gevoel en rekening houdend met de zwaarte van de vlucht.

En dan de drinkpot in het stille seizoen. De ene dag Naturaline (iets dat we al jaren gebruiken ook toen ik nog in combinatie met de buurman vloog) en de andere dag sedochol door het water. Daarnaast twee keer per week iets over het voer en telkens vochtig gemaakt met sedochol. Op woensdag vaak de eiwitten van Gert Jan Beute en in het weekend vaak de mineralen van dr. Fernand Mariën.

Bovenstaande nog aangevuld met dagelijks vers grit, bak allerhande en regelmatig wat vitamineral en vispumin.

Herstarter

Kreeg afgelopen weekend zowaar een mailtje van iemand die met de duivensport wilde starten. Eigenlijk een herstarter want hij had 40 jaar geleden ook postduiven gehad. En denk nu niet dat het een hoogbejaard persoon betreft, nee hij was 12 jaar toen hij destijds met duiven heeft gevlogen. De man was verhuisd naar Oosterwolde en wilde graag informatie over de vereniging maar vooral ook over het reilen en zeilen van de duivensport anno nu.

Uiteraard heb ik hem via de telefoon gesproken en binnenkort gaan we eens om de tafel om wat zaken te bespreken en toe te lichten. Toch mooi dat er nog steeds beweging in zit. Als het een beetje meezit dan hebben we er drie nieuwe leden bij en is er niemand vertrokken. Zo komen we mooi op 36 leden en dat is toch een recpectabel aantal lijkt mij. Ben er ontzettend blij mee in ieder geval.

Brabant

In Brabant 2000 hebben ze geen bestuur momenteel vertelde een trouwe supporter van mij uit het Brabantse land. Ik heb het inmiddels ook gelezen bij PT op de website. Wat vind je daar nu van was de vraag. Nou ja wat moet ik daar nu van vinden. Ken de mensen niet en heb al helemaal geen idee wat er zoal speelt. Dus ja, hopelijk lossen ze daar de problemen snel op en zorgen ze weer voor een goede invulling van het bestuur. Dat is het enige wat ik er van kan zeggen. Overigens wel bijzonder jammer dat zaken blijkbaar zo kunnen lopen dat bestuursleden menen te moeten opstappen. Doet de duivensport geen goed denk ik.

Ik las overigens ook dat PT de natour liever ziet afgeschaft. Kijk en dat is nu weer jammer. Waarom? Wel mijn gedachte en mening is altijd geweest kom niet aan elkaars spel. Ik ga ook niet roepen dat er wel twee dagfond of overnacht vluchten af kunnen. Of ik ga ook niet roepen dat er in plaats van 9 wel 7 jonge duivenvluchten georganiseerd kunnen worden. Moeten we niet doen ook, ieder zijn plezier en iedereen moet daar ook zoveel mogelijk in gesteund worden. Daarnaast is de natour ook altijd nog een mooi toetje voor de penningmeester en daar is ook niets mis mee.

Verkoop GPS

De foto's zijn inmiddels binnen. Vanaf zondag komen de acht jongen online op GPS-Auctions. De komende dagen zal ik ze alle acht onder de aandacht brengen hier op mijn eigen website. Degene die geïnteresseerd zijn raad ik aan om het te bekijken en te lezen en degene die geen behoefte hebben aan iets nieuws op de hokken raad ik aan om snel weg te klikken!

Terug