Laatste nieuws

De week van de pennen

  • 4-11-2023

Pennen

Het is oprecht de week van de pennen geworden. Pennen? ja slagpennen bedoel ik daar mee. Nu precies een week verder heb ik er 31 slagpennen geteld en geraapt tijdens het dagelijkse schoonmaken van de hokken. 31 stuks van totaal 44 duiven welke er momenteel nog zitten. Hierbij de acht verkoopjongen niet meegerekend maar ook niet meegeteld qua pennenrui.

Dat gaat lekker zo dus, moet ook echt wel gebeuren hoor. De kwekers zijn er op een enkele pen na volledig door. De oude vliegduiven zijn ook mooi onderweg en dat geldt ook voor de meeste jonge duiven. Neemt niet weg dat er nog wel enkele bij zitten die nog vier pennen moeten gooien. Dit zou eigenlijk allemaal voor half januari moeten gebeuren, denk dat het niet voor alle duiven gaat lukken.

Ja en dan hebben we het over pennen. Zit ik gisteren aan tafel tijdens een vergadering naast een collega melker en oud medebestuurder van de afdeling uit het zuidwesten van de afdeling. Halen we zowaar gelijktijdig een balpen uit onze jaszak en laat dat nu niet beiden exact dezelfde reclamepen te zijn en dat van een bedrijf waar we nu niet dagelijks onze boodschappen doen!. Vond het wel grappig in het kader van dit stukje tekst en het verzamelen van de geruide slagpennen de afgelopen zeven dagen. Vandaar het kopje "Pennen".

GPS

Alle informatie is inmiddels richting GPS gestuurd. Het zijn er uiteindelijk acht jongen geworden welke zondag over een week, 12 november dus, online gaan. Wat mij betreft stuk voor stuk fijne duiven, heb er gedurende de afgelopen maanden een paar laten afvallen welke me niet voor de volle 100% aanstonden.

De acht duiven zijn geboren in de periode van 28 juni tot en met 4 juli van dit jaar. Met recht dus zomerjongen waarvan de oudsten al bijna door de rui zijn en de jongsten nog een pen of vier moeten gaan gooien. De dekrui is van alle acht nagenoeg klaar.

Binnenkort, als de foto's binnen zijn, zal ik ze stuk voor stuk aan u voorstellen. Helaas wel voor het merendeel doffers en slechts een tweetal duivinnen.

Overigens uit Smokey Jackpot (o.a. de vader van Miss Pipa en Dizzy) heb ik nog een oudere kweekduivin te koop. Een prachtige duivin waaruit ik zelfs dit jaar nog een eerste prijswinnaar kweekte. De moeder van deze duivin is een rechtstreekse van Tj. & J. Elzinga uit Harkema.

Kiril

Dat is de "leen"doffer welke ik een aantal weken geleden meenam uit Brummen. Hij komt uit Magic Euro x Grizzle Jet. Evert Jan Eijerkamp stuurde mij zojuist nog een foto door van deze doffer. Zie hieronder, wat mij betreft in de hand de mooiste van mijn kweekhok.

Valplank

De foto bij dit stukje tekst geeft nog even een close up van mijn schilderkunsten van de valplanken. Heb daar veel reacties op gehad hoe ik dan wel de "stroeve" laag heb aangebracht. Wel het is heel erg simpel, een paar handen kurkdroog metselzand uitstrooien over het pas geverfde deel. En uiteindelijk blijft het meeste plakken/hangen in de gedroogde verf. Het is niet volledig duurzaam maar blijft zonder problemen een paar jaar prima zitten. Kortom een fluitje van een cent en kost geen drol!

Terug