Laatste nieuws

Kleine klusjes

  • 19-10-2023

Valplanken

De valplanken zijn hier gemaakt van trespa. Groot voordeel is dat ze nooit zullen wegrotten. Klein nadeel kan zijn dat ze na verloop van tijd weer geverfd moeten worden en voorzien dienen te worden van nieuwe antislip laag.

Dat laatste heb ik eergisteren gedaan. Eigenlijk te laat, kan mij nog een vlucht herinneren waar de eerst aankomende duif door de gladde en tevens natte klep totaal "scheef" gleed op de plank. Gevolg niet direct geklokt worden en beduusd tegen de spijlen van de valgaten aan blijven zitten. Dit had dan weer als gevolg dat ze pas een seconde of vijf tot tien later geklokt werd. Lang verhaal kort, ik verspeelde de eerste in de vereniging hierdoor met 3 seconden meende ik. Kijk dat had dus voorkomen kunnen worden.

Vandaar nu toch maar wat onderhoud gedaan. Ze zijn weer spik en span, mooi oranje en voorzien van een stroeve laag.

Volière

Ik gaf al aan op zoek te zijn naar een kleine volière. Gisteren naar Bennie Suk in Tweede Exloërmond geweest en daar één en ander besproken. Helaas wordt het niet helemaal zoals ik graag had gewild maar dat is een budget verhaal zullen we maar zeggen.

Ben wel tevreden met hetgeen we hebben afgesproken en wat dus door Bennie gemaakt zal gaan worden. Voor 1 maart leveren en plaatsen ben ik afgesproken dus daar ga ik dan ook van uit. Betekent overigens niet dat ik meer duiven ga houden, eerder nog enkele minder zelfs. Ben daar nog niet helemaal uit maar zou maar zo kunnen dat ik naar 10 vliegkoppels toe wil in plaats van 12. Even puzzelen en mogelijk is het nog een jaartje te vroeg hiervoor.

Toekomst

Wat verwacht je de komende jaren te presteren, deze vraag werd mij zo letterlijk gesteld in een mail die ik gisteravond binnen kreeg. Ga je door op de weg zoals die van dit jaar en het jaar hiervoor?

Nou wat een mooie vraag, ben daar niet heel echt mee bezig gelukkig. Ik vind het ook niet het allerbelangrijkste namelijk. Het gaat mij om de lol en het plezier wat ik nog steeds aan de duiven(sport) beleef. En als daar een paar mooie jaarlijkse resultaten bij zitten dan vind ik het al prima.

Maar goed het is wel zo dat ik verwacht dat de echte top even verder weg is dan dichtbij. Waarom die gedachte? Wel ik heb werkelijk het geluk gehad te kunnen starten met een geweldige lichting van 2020. Dat is een superjaar geweest qua kweek en wat ik heb ik in dat jaar een toppers kunnen kweken. Even een kleine opsomming; Ireen, Miss Pipa, Dizy, Mystiek, Thijsje, Magic Girl, Second Dennis en dan nog een paar zeer bruikbare er aan toe te voegen ook nog. En het bijzondere is, ik heb ze drie jaar mogen spelen en ze zijn er ook allemaal nog.

Maar het jammere is dat de scherpte er nu wel langzaam af gaat en dat ik ook besloten heb om er een vijftal van op het kweekhok te plaatsen. Wat ik wil zeggen is dat deze niet zomaar vervangen zullen worden en dat ik dus verwacht dat de resultaten ook niet zo, bijna extreem, goed zullen zijn dan de afgelopen jaren. Het wachten is op nieuwe toppers. Komt tijd komt raad.

Duiven keuren

De afgelopen maand ben ik drie keer gevraagd om een avond in een vereniging langs te komen voor het keuren van duiven. Daar hoef ik dus nooit zo lang over na te denken. Wie ben ik wel om een ander zijn duiven te keuren. Ik kan het niet eens durf ik wel te stellen. Vraag mij geen moeilijke dingen over bouw, spieren, pennen, anatomie enzovoort van een duif. Waarom niet? Omdat ik er helemaal geen verstand van heb. Weet dat de meeste duiven tien slagpennen hebben, een enkele elf maar weet bijvoorbeeld helemaal niet hoeveel staartpennen een duif heeft. Waarom niet? Het interesseert mij helemaal niet.

Kortom, vraag mij niet als keurder en ga op zoek naar een ander.

Terug