Laatste nieuws

Lekkere verenbende inmiddels

  • 3-10-2023

Rui

De veren stuiven door het hok momenteel. Vreselijk vervelend maar o zo belangrijk toch wel. Als ze nu niet ruien dan hapert er ook iets aan zou ik denken. Gelukkig hier niet al te veel duiven en dan dus ook niet al te veel veren. Op dit soort momenten koester ik toch wel mijn kleine fijne hokbestand als ik eerlijk ben.

Overigens moeten ze nog wel even hun best doen want de jonge duiven hebben nog heel veel pennen te gaan. Evenals vorig jaar denk ik ook dat ze er niet allemaal doorheen zullen komen. Enkele zullen de laatste pen wel laten staan denk ik.

Kuren

Hier gestart met de paratyfus kuur. Veertien dagen lang duurt die hier, vooral ook omdat er geen problemen zijn geconstateerd in de mest. Volgende week naar Nanne Wolff en dan neem ik wederom een meststaal mee voor op de kweek. Komt daar wederom niets uit dan volstaat bij mij de kuur van twee weken. Kuren deed ik overigens meestal na de rui maar velen raden mij aan om het direct in het begin van de rui te doen. Vandaar dus daarin voor mij een aanpassing.

De kuur wissel ik meestal om de twee jaar af. Dus dit jaar in ieder geval nog een keertje met orniflox en volgend jaar maar eens kijken wat de opvolger gaat worden.

Vergaderen

De eerste vergadering ook al weer achter de rug. Het betrof een informele ledenbijeenkomst van mijn eigen vereniging. Op verzoek van de afdeling moest er gekeken worden naar het concept vliegprogramma van 2024 en een nieuwe samenspel indeling. Zelf betreur ik de volgorde van vergadering overigens. In mijn optiek behoort eerst de vereniging, dan de afdeling en dan de NPO ledenraad te vergaderen zodat er op een juiste wijze ook beslissingen genomen kunnen worden. Het is nu al enkele keren voorgekomen dat de afdeling na de NPO ledenraad gepland staat en dat is toch wel jammer. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat je als vereniging twee keer bijeen moet komen wil je tenminste gefundeerd mee kunnen praten.

Het voorstel van de samenspel indeling is wel een bijzondere. We hebben een plaatje kunnen downloaden van de website van de afdeling. Een enkele keer denk ik het is toch geen grap zeker? Komt zo vreemd over bij mij maar helaas hebben we nog niet de beschikking over een onderbouwing van dit geheel. Wel is duidelijk dat de heer Coolen hier een stem in heeft en als dat ook daadwerkelijk zo is dan lijkt het een beetje of hij weer terug is gekomen op zijn eerste schreden van vele jaren geleden. Ooit predikte hij namelijk brede en ondiepe samenspelen en vele jaren daarna waren het altijd smalle en diepe samenspelen. Het lijkt nu bijna een mix te zijn zoals ze geschetst zijn althans. Laten we eerst maar de onderbouwing afwachten zodat er in ieder geval op een correcte wijze gereageerd kan worden.

Het vliegprogramma heeft toch nog wel wat haken en ogen. We hebben dan ook een handvol punten aangedragen bij de afdeling met het verzoek dit met de Duivensportbond te bespreken. Hopelijk nemen ze een paar punten van ons over.

Selecteren

Bijzonder hoeveel er geschreven wordt over het selecteren van de duiven momenteel. Het is natuurlijk een wezenlijk onderdeel van onze hobby. Wil je beter worden dan zal er streng geselecteerd moeten worden. De mand is wat dat betreft toch wel de selecteur hier. Moet er wel direct aan toevoegen dat bij mij nu niet per defenitie het best presterende jong later ook de best presterende oude duif wordt. Beslist niet zelfs. In "vroegere" jaren durfde ik mijn geld bijna wel te zetten op de jonge duif die de laatste vlucht vroeg zat. Dat werden heel vaak bijzonder goede vliegers als oude duif ook. Tegenwoordig gaat dat bij mij niet meer op helaas. Helemaal niet zelfs mag ik wel zeggen. Oftewel toch te veel toevalstreffers gehad die de laatste vlucht kunnen winnen blijkbaar.

Kan er wel aan toevoegen dat mijn geweldenaar van dit jaar "Miss Pipa" als zomerjong van 2020 al duifkampioen natour werd in de vereniging. Ja en dat tussen al die oude bewezen vliegduiven denk ik dan. Ze had het blijkbaar al direct in haar om goed prijs te kunnen vliegen met daarbij ook al kopprijzen.

In de winter worden de kampioenen geboren

Een vaak terugkerende kreet. Nu worden de kampioenen van volgend jaar geboren. En met geboren bedoel ik dit keer niet uit het ei kruipen maar wel dat de basis wordt gelegd voor de goede resultaten van volgend jaar. Dat is ook zo denk ik ook al moeten we niet overdrijven want er wordt in de wintermaanden geen meter gevlogen in wedstrijdverband. Maar toch zullen we de duiven nu bijzonder goed moeten verzorgen. Dat betekent echt niet dat we nu drie in plaats van twee of één keer daags moeten mestkrabben. Maar het betekent wel dat ze niks tekort mogen komen. Immers ze zijn tijdens de rui een klein beetje ziek, het is een hele belasting voor onze beestjes en dan moeten ze de juiste voeding blijven krijgen. Dus schakel nu niet over op een zak gerst met wat goedkope mengelingen er doorheen gemengd want dan denk ik dat u volgend jaar achter het net gaat vissen.

Hier wordt de Peter Theunis mengeling gevoerd. Dagelijks een handje snoepzaad omdat ik daar nog een kleine voorraad van heb staan en die voer ik dus gewoon op. Behoudens de para kuur van nu is het Naturaline en Sedochol door het drinkwater en daarmee moeten ze het naast de gritbak kunnen doen. Voer niet te schraal maar voer ook niet te veel. Zodra de hevige rui achter de rug is gaan ze een tweetal keren per week weer naar buiten. Dat zal nu nog wel een week of drie duren denk ik.

Terug