Laatste nieuws

Hitteprotocol, alle hens aan dek!

  • 16-8-2023

Training Frederiksoord

Iedere dag wordt het ritje naar Frederiksoord gemaakt momenteel. Vandaag zelfs met de hele vliegkolonie dus ook inclusief de jonge duiven. Prachtig weer getuige ook de foto bij dit stukje tekst. De doffers deden er 19  minuten over, de duivinnen 18 minuten en de jonge duiven 20 minuten. Dat waren beslist geen hoge snelheden vandaag, waar dat dan weer aan ligt begrijp ik ook niet zo goed. Ze hadden toch echt geen straffe kopwind. Gelukkig alles wel thuis en ook gezamenlijk thuis oftewel alle doffers tegelijk, alle duivinnen tegelijk en alle jonge duiven tegelijk. En daar is het eigenlijk ook mede om te doen natuurlijk, zoveel mogelijk vertrouwen tanken en dat zeker voor de jonge duiven.

Hitteprotocol

Morgenavond inkorven jonge duiven stond al gepland voor Etroeungt met twee nachten mand. Helaas gooit het weer wederom roet in het eten en is het volledige hitteprotocol van toepassing verklaard. Dat betekent o.a. slechts één nacht mand voor de jonge duiven. Morgen dus wel inkorven en dan vrijdag een vluchtdag. De planning is dat ze nu naar Bierges gaan en dat is voor mijn duiven een afstand van rond de 275 kilometer. Ik vind het helemaal prima zo, kan er goed mee leven en ik lig als vitesse/midfond speler uiteraard niet wakker van het feit dat ze geen kilometers op de teller krijgen.

Natour

De natourduiven gaan wel op zaterdag vliegen is de bedoeling. Dat kon ook nog wel eens een lastig verhaal worden trouwens. Nu is de afstand prima te overzien met een dikke 150 kilometer maar ook dan moeten de omstandigheden wel acceptabel zijn natuurlijk.

Voeren voeren voeren maar wel met beleid

Er gaat momenteel veel voer in. Veel trainen, zowel bij huis als tijdens de lapvluchten, vraagt ook veel brandstof. Het is echter wel erg oppassen met de vetten momenteel. Met erge hitte hebben ze er eerder last dan profijt van namelijk, velen staan hier niet bij stil maar het is toch wel degelijk iets om hier rekening mee te houden. Oftewel vetrijk voeren, ja natuurlijk maar niet overdrijven nu! En waarom dan niet? Wel het antwoord is eigenlijk heel simpel, ze krijgen enorme moeite om de warme kwijt te geraken in de container. Als ze volgestouwd zitten met vetten dan wordt er ook enorm verbrand en dat in een bijna (over) verhitte container is geen pretje voor de beestjes.

Terug